Grootste onderzoek ooit naar geschiedenis van Tilburgse textielindustrie afgerond
"Het resultaat van dit onderzoek is echt een overzicht van de hoeveelheid bedrijven die we in Tilburg hebben gehad en wie de mensen achter die ondernemingen waren", vertelt directeur Gert Jan de Graaf. "Het mooie is dat al die informatie nu openbaar toegankelijk is via internet om bijvoorbeeld verder onderzoek te doen." De Graaf doelt daarmee op de Stichting Leerstoel die pleit voor de aanstelling van een echte textielprof aan de Tilburgse Universiteit.
Twee groepenRob van Putten was tijdens het project coach van tientallen vrijwilligers. Waarom ging het bij de één goed en ging het mis bij de ander, was één van de onbeantwoorde vragen.
De vrijwilligers waren opgedeeld in twee groepen. Je had de spitters in de archieven en de vaak wat jongere vrijwilligers die de enorme hoeveelheid informatie beschikbaar maakte voor de Tilburg Wiki.
Iedereen deed het met iedereenHet onderzoeksproject Twee Eeuwen Tilburgse textielfabrieken leverde in de zes maanden die het omvatte een schat aan nieuwe informatie op. De belangrijkste uitkomsten: iedereen deed het met iedereen en niet alleen zakelijk. Anders gezegd: Veel kinderen van eigenaren huwden met andere nazaten van weer andere fabrieken. Op die manier werd het kapitaal veilig gesteld en doorgegeven aan volgende generaties.
Sappig detail is dat de latere koning Willem II, nog voordat hij koning was, heel wat zakelijke belangen had in Tilburgse textielbedrijven.