Video

Politiemol en handlanger blijven vastzitten, verzoek van advocaten tot vrijlating afgewezen

5 april 2016 om 11:59 • Aangepast 21 november 2020 om 11:30
nl
Politiemol Mark M. en zijn vermeende handlanger uit Eindhoven blijven voorlopig vastzitten. De rechtbank in Den Bosch heeft een verzoek van de advocaten van deze mannen afgewezen. Eerder deze dinsdagochtend al zei de officier van justitie dat de twee niet mogen worden vrijgelaten.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Hij vreest dat de 29-jarige man uit Weert naar het buitenland zal vluchten. Ook denkt justitie dat M. in herhaling gaat vallen. De rechter kon zich hier deels in vinden en had ook wat aan te merken op de duur van het proces.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Aangehouden wegens lekkenM. werd vorig jaar september opgepakt, omdat hij politie-informatie naar criminelen zou hebben gelekt. Hij kopieerde volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie uit het politiesysteem. Die informatie zou hij via mail en op USB-sticks hebben doorverkocht aan criminelen.
De arrestatie van M. leidde tot veel ophef, omdat hij de opsporing en berechting van verdachten kan hebben gedwarsboomd.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Eindprocesverbaal in oktober klaar'Het onderzoek naar M. is nog lang niet afgerond. Justitie verwacht dat in juli het zogeheten operationele onderzoek kan worden afgerond, waarna in oktober het definitieve proces-verbaal klaar moet zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de behandelend officier heeft justitie sindsdien tijd niet stil gezeten. Zo zijn er diverse rechtshulpverzoeken naar Oekraïne gestuurd. Ingewijden zeggen dat Mark M. afgelopen jaren geregeld met leden van de Brabantse onderwereld bijeenkomsten organiseerde in Kiev, de hoofdstad van dit land.
M. ontkent dat hij meer paspoorten zou hebben. Hij vertelde de rechter ook dat hij voor zijn verblijf in Oekraïne een tijdelijke vergunning had en dat hij geen vluchtplannen heeft.
WiethandelJan-Hein Kuijpers, M.'s advocaat, ging ook in op een artikel in NRC Handelsblad van vorige week zaterdag. Hierin staat dat een bekende van M. heeft verteld dat de politiemol geld zou hebben binnengehaald met de wiethandel. De Weertenaar zou zelfs hebben gesteld dat zijn vriend verantwoordelijk was voor de inrichting van wietplantages in leegstaande panden in Brabant en Limburg.
'Lek bij Openbaar Ministerie'Justitie bevestigde de verklaring van M's relatie. Kuijpers snapt daar niets van: "Ik heb het dossier nog maar eens gelezen, maar kom de bewuste informatie niet tegen." De raadsman baalt er ook van dat er zoveel wordt gelekt naar de pers. Hij probeert te bewijzen dat het Openbaar Ministerie hier achter zit.
Kuijpers had sowieso geen goed woord over voor de manier waarop justitie de zaak behandelt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


Ambtelijke corruptieVolgens de aanklacht heeft M. zich schuldig gemaakt aan witwassen, het aannemen van giften en het schenden van het beroepsgeheim (ambtelijke corruptie). Met het lekken van informatie zou de Weertenaar 800.000 euro hebben verdiend. De andere verdachte wordt voor dezelfde vergrijpen vervolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.