Brabantse koeien komen het minst buiten
Volgens onderzoeker Cor Pierik van het CBS komt dat omdat er in Brabant veel grote veehouderijen zijn. "Hoe groter het bedrijf, hoe kleiner de kans op weidegang. Brabant heeft veel grote bedrijven. In Brabant is er per koe minder ruimte en gras dan in de rest van Nederland."
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5704f089ea8c6]
Melkquotum afgeschaftIn 2012 werd in een convenant afgesproken dat het percentage niet verder mocht dalen. Sindsdien is het redelijk gelijk gebleven. Maar vorig jaar werd het melkquotum afgeschaft. Daardoor mogen boeren meer melk produceren en is het aantrekkelijk om nog meer koeien te houden. Het is dan ook zeer de vraag of het in de toekomst lukt om de afspraken na te komen.
De Brabantse Milieufederatie maakt zich daar veel zorgen over, vertelt Remmert van Haaften van het BMF. ‘Het is een kwestie van schaalvergroting. Dat zagen we al in de varkenshouderij en bij het pluimvee. De sector industrialiseert, waardoor het vee vaker binnen staat. Dat is efficiënter volgens de boeren. Ook hebben zij steeds minder ruimte per koe.’
Grote uitdagingDe Land- en Tuinbouworganisatie deelt de zorgen, maar is optimistischer over de toekomst. "Het is een grote uitdaging", vertelt Kees Romijn van de LTO. "We moeten kijken naar vernieuwende vormen van weidegang."
"Boeren worden diep in hun hart ook blij als ze hun koeien in de wei zien. Afgelopen jaar is de daling tot stilstand gekomen, als je kijkt naar het aantal bedrijven dat koeien buitenzet. Dit ondanks het melkquotum en de enorme toename van koeien. Ik weet dat dit niet alles zegt over het aantal koeien, maar toch vind ik het een prestatie."
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5706363da6ccf]'Koe kan moeilijk warmte kwijt'Een van de bedrijven waar de koeien naar buiten mogen, is het bedrijf van Pierre van Oort in Biest-Houtakker. Maar niet dag en nacht. "We laten ze beperkt naar buiten", vertelt Van den Oord. "Met name in de ochtend, zodat ze in de middag - als de zon hoog staat - binnen in de schaduw kunnen liggen. Wij mensen vinden een temperatuur van 20 tot 25 graden prima, maar voor een koe is dit te warm. Ze hebben daar echt last van. Een koe kan heel moeilijk warmte kwijt."
"Maar bij normale Nederlandse omstandigheden kan een koe prima naar buiten", benadrukt Remmert van Haaften van de Brabantse Milieufederatie. Het is ook beter voor de dieren. "Koeien die buiten komen, hebben minder last van klauwproblemen en uierontstekingen en leven langer."
RegelsDe BMF vindt dat melkveebedrijven voldoende grond moeten hebben om hun dieren buiten te laten. "Daar moet de overheid regels voor opstellen."