Kabinet wil Amercentrale 9 in Geertruidenberg sluiten om CO2-uitstoot te verminderen
Het dichtgaan van de twee centrales die in de jaren negentig zijn gebouwd, komt bovenop de eerder afgesproken sluiting van de vijf oudste kolencentrales in Nederland.
KlimaatakkoordMinister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Dijksma en Kamp denken door de sluiting van nog twee kolencentrales de uitstoot van het vervuilende broeikas kooldioxide - CO2 - verder terug te dringen, schrijven zij zaterdag aan de Tweede Kamer. Zij willen de komende tijd uitzoeken hoeveel de uitstoot van broeikasgassen hierdoor zal verminderen. Ook wordt onderzocht of het sluiten van de centrales gevolgen heeft voor de elektriciteitsvoorziening en er wordt gekeken naar de kosten voor de Staat.
Nog drie openRoger Miesen van RWE - waar Essent onderdeel van is - liet eind maart al weten dat stroom volgens hem heel duur wordt als de Amercentrale wordt gesloten. Ook ontstaan er volgens hem dan problemen met de stabiliteit van de stroomtoevoer.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse kolencentrales geleidelijk dichtgaan. Als Amercentrale 9 en de Hemwegcentrale 8 inderdaad sluiten, blijven er nog drie open. Het kabinet gaat er van uit dat die niet gesloten hoeven te worden vanwege het 'klimaatvonnis'.