Duel Kozakken Boys gestaakt, maar volgens voorzitter hoort scheids uitschelden bij voetbal

10 april 2016 om 15:49
De competitiewedstrijd van Kozakken Boys uit Werkendam tegen het Veenendaalse GVVV is zaterdagmiddag gestaakt. Scheidsrechter De Winter floot zes minuten voor tijd af, nadat hij zich voor de zoveelste keer beledigd voelde door supporters. Voorzitter Ad van Wijk van Kozakken Boys snapt daar helemaal niks van en denkt dat KNVB zijn club misschien bewust benadeelt.
Profielfoto van Bekker Peter de
Bekker Peter de

Kozakken Boys - GVVV was een beladen wedstrijd. Als Kozakken Boys had gewonnen, was de club  al zeker van een plekje in de nieuwe tweede divisie.
'Hij is een hondenlul'Na twintig minuten ging het fout. Scheidsrechter De Winter stuurde Madjer Lukoki  uit het veld na een opstootje met een speler van GVVV. "Hij is een hondenlul", klonk het massaal vanuit het publiek. Ook daarna liet het publiek zich regelmatig kritisch uit over beslissingen van de scheidsrechter, bijvoorbeeld toen Kozakken Boys vijf minuten voor rust misschien wel een penalty had moeten krijgen.
'Spreekkoren horen bij voetbal'Volgens Kozakken Boys-voorzitter Ad van Wijk viel het allemaal wel mee. “Er zijn er in de eerste helft een paar momenten waar supporters zich niet kunnen vinden in beslissingen van de scheidsrechter. Dan wordt er wat geroepen en heen en weer gejoeld. Dat is misschien niet leuk, maar het hoort volgens mij ook bij voetbal.”
Van Wijk sprak in de rust met de scheidsrechter, die hem vertelde dat hij de wedstrijd zou staken als de verwensingen vanuit het publiek niet zouden stoppen. "De tweede helft is volgens mij probleemloos verlopen. Het enige dat wel eens gebeurde was dat als hij een beslissing nam in ons voordeel, er voor hem geklapt werd."
Gestaakt vanwege 'pipo'?Toch zag de scheidsrechter zes minuten voor tijd genoeg aanleiding om de wedstrijd te staken. "Er was een vrije trap voor GVVV", legt Van Wijk uit. "Één supporter heeft toen luid en duidelijk 'pipo' geroepen. Dat was volgens mij de reden om de wedstrijd te staken. Niemand heeft ook maar iets anders gehoord. Er was volgens mij helemaal niets aan de hand."
John de Wolf, de trainer van tegenstander GVVV, begrijpt de beslissing van de arbiter. "In de eerste helft werd er al veel naar hem geroepen", laat hij weten op de website van zijn club. "We wilden samen met Kozakken Boys doorspelen, maar de scheidsrechter was resoluut. Hij wilde niet meer verder."
Wat gaat er nu gebeuren?Toen de scheidsrechter affloot stond het nog 0-0. Wat er nu met het duel gaat gebeuren, wordt komende week bekend.
Het is niet de eerste keer dat Kozakken Boys het dit seizoen niet eens is met een beslissing van iemand van de voetbalbond. De club werd uit het bekertoernooi gegooid, omdat een speler niet op het wedstrijdformulier stond. Na een kort geding mocht Kozakken Boys toch de achtste finale tegen AZ spelen. Vervolgens werd trainer Danny Buijs geschorst. Hij werd in interviews als trainer aangemerkt, terwijl hij daar niet het juiste papiertje voor heeft.
Benadeelt de KNVB Kozakken boys?Voorzitter Van Wijk denkt dat de KNVB de pik op zijn club heeft. "Ik heb KNVB altijd verdedigd. Maar ik moet wel eerlijk zeggen: wat er de laatste 4, 5 weken gebeurd is met wedstrijden van ons, dat kan ik bijna niet meer verdedigen."