Vakantie in een resort of op een camping? NHTV werkt aan tool voor bewuste vakantiekeuze
Met het hulpmiddel kan de zogeheten 'vakantievoetafdruk' worden uitgerekend. Die afdruk staat voor de precieze klimaatschade bij een specifieke vakantie. Zoals de uitstoot in kilogram CO2 voor een vliegreis naar een verre bestemming.
Behalve luchtvaart spelen méér factoren een rol. Bijvoorbeeld ook de accommodaties waarin vakantiegangers slapen. Vanzelfsprekend is de vakantieafdruk in een tentje kleiner dan in een luxe resort, waarbij de afdruk flink oploopt.
De gegevens voor de 'vakantievoetafdruk' komen volgens De Volkskrant van vliegtuigbouwers, die nu voorheen vertrouwelijke informatie delen over het verbruik van hun vliegtuigen. Verder biedt vakantiesite Bookdifferent.com zijn database aan met data van bijna 800.000 vakantie-accommodaties.
Voor reisorganisatiesIn eerste instantie moeten reisorganisaties met de tool gaan werken, legt lector duurzaam toerisme Paul Peeters van de NHTV in Breda uit. Hij werkt samen met de ANVR, de Hogeschool Zeeland en verschillende vakantieaanbieders aan het hulpmiddel.
"Wat zij ermee kunnen doen is nog eens goed kijken naar het aanbieden van de reizen. De bedoeling is dat ze creatief worden met de reizen. Op het strand liggen kun je bijvoorbeeld op veel plekken doen", zo zegt de lector tegen Omroep Brabant.
Belangrijk voor milieu en voor portemonneeDoor een reis 'creatiever' samen te stellen, bijvoorbeeld door voor een bewustere slaapplek te kiezen, kan de vakantievoetafdruk aanzienlijk worden verkleind. Dit is belangrijk, omdat Nederland zo de gemaakte milieuafspraken makkelijker kan nakomen.
Daarnaast kan zo het 'woud van compensatietarieven' voor vliegreizigers die de klimaatschade willen compenseren worden teruggedrongen. Dit betekent dat reizigers een realistischer prijs betalen voor compensatie. Momenteel kunnen de tarieven voor één vlucht namelijk tientallen euro's verschillen, aldus de ANVR in De Volkskrant.
Ook voor 'normale mensen'Uiteindelijk, zo vertelt Peeters, moet de rekentool ook beschikbaar komen voor consumenten. Zo kunnen ze onder andere door middel van een app zien wat de gevolgen van hun keuzes zijn voor het milieu. En daar hoeft die ene reis naar Australië wat de lector betreft echt niet voor te wijken.