Met je gezicht plat in de modder tijdens een liniecrosserstocht in de Biesbosch
Liniecrosserstochten zijn er komende zomer in een aantal varianten. Je kunt ze maken met een groter gezelschap op een grotere stabiele boot, maar per kano kan ook.
Bij die laatste variant is een nat pak niet uitgesloten. "Met die kano volgen we een route die de liniecrossers ook hebben gevaren", zegt één van de gidsen met wie ik een schemerende Biesbosch intrek.
Scholen massaal naar de BiesboschDe bedenker en schrijver van de film, Rinus Rasenberg uit Drimmelen, vertelt vol trots dat komende zomer 800 schoolkinderen, in de open lucht, geschiedenislessen gaan volgen over de liniecrossers.
"Per keer gaan er veertig tot vijftig mee op de boot en varen we naar plekken waar veel is gebeurd. Voordat we inschepen gaan ze eerst naar de film kijken."
Vallen, opstaan en een nat pakLetterlijk in de huid kruipen van een liniecrosser is makkelijker gezegd dan gedaan. Al bij de eerste hindernis gaat het goed mis.
Sjouwend met een kano verlies ik mijn evenwicht en rol in vliegende vaart een dijk af om 'plat op de bek' te eindigen op de Biesboschbodem. Ook een ervaren gids krijgt nog een nat pak. Bij de afvaart richt het bruggetje van Sint Jan, slaat de kano om.
Hoe het afliepDe eindconclusie is dat de Duitsers ons al lang te pakken hadden genomen. Zoveel lompheid werd direct, dodelijk afgestraft.
Maar uniek is het wel, in de huid kruipen van een liniecrosser. Ook al blijk je totaal niet geschikt, zoals ik.