Hoera! Oerachtbaan Python van Efteling is 35 jaar oud, maar hoe lang gaat-ie nog mee?
Het was groot feest op 13 april 1981, de dag toen de Python het levenslicht zag voor het grote publiek. Met twee loopings en twee kurkentrekkers was de achtbaan meteen immens populair. Dat kon ook niet anders, omdat er voor het publiek voorheen alleen het Sprookjesbos als lokker diende.
Moedig besluitDe achtbaan was dan ook een moedig besluit voor de Efteling, weet pretparkdeskundige Reinoud van Assendelft. "De Python kostte zeven miljoen gulden en was erg belangrijk voor de Efteling. De achtbaan van het Limburgse Vekoma moest ervoor zorgen dat de jeugd weer terugkwam. Die wilde na drie keer het Sprookjesbos wel wat anders."
De achtbaan bleek een daverend succes en zorgde voor een ommekeer, duidt Van Assendelft. "Waarom was en is hij zo belangrijk? In de eerste plaats omdat het de eerste superachtbaan op het vasteland was. Ten tweede hadden mensen een extra smoes om weer naar de Efteling te komen. En in de derde plaats zorgde de Python voor een toename in het aantal bezoekers. In het eerste jaar alleen kwamen 350.000 extra mensen naar de Efteling vanwege de achtbaan."
LEES OOK: De grappigste tweets over de file naar #Efteling, al de hele dag trending topic
Tand des tijdsMaar nu, na 35 jaar, lijkt de tand des tijds zich te doen gelden. De achtbaan piept en knarst en her en der zijn er roestplekken te vinden. Inmiddels is de ooit zo populaire wurgslang ingehaald door die ene stoere baron en die snelle jongen met z'n draken. De Python lijkt afgeschreven, en is dat in economisch opzicht ook.
Hoewel het koffiedik kijken is, durft hogeschooldocent Toerisme en Recreatie Goof Lukken van de NHTV in Breda echter te stellen dat de Python voorlopig niet verdwijnt. Lukken: "Wat betreft de techniek gaat-ie heel lang mee. Door de tijd heen zijn er bijvoorbeeld heel wat aanpassingen gedaan. De trein is wat opener geworden, de stoelen en beugels wat comfortabeler." Met andere woorden: de aloude Python is geschikt gemaakt voor deze tijd.
Van Assendelft bevestigt dit. "Als je kijkt naar de Baron nu, dan is die achtbaan heel erg smooth; er is bijna geen geluidsoverlast. Dat was met de Python in het begin wel anders. Maar er is zoveel onderhoud aan gepleegd, bijvoorbeeld door het vervangen van wieltjes van ander materiaal, dat-ie bijna geen lawaai meer maakt."
LEES OOK: Luchtopnames van Efteling met drone: 'De beelden zijn prachtig maar het mag niet'
Misschien oud, maar ook in topconditieOok wat betreft veiligheid kan-ie, ondanks een afschrikwekkend incident in 2007, nog lang mee. Van Assendelft: "Jaarlijks maakt de Python een duizelingwekkende 45.000 rondjes. Daarom is het heel belangrijk dat hij wordt gecontroleerd. Dat gebeurt iedere dag door een eigen technische dienst. En een aantal keer per seizoen controleert een onafhankelijk keuringsinstituut de achtbaan. Als er iets mis is, komt dat meteen naar voren."
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=heT0OGQA7yk]
Natuurlijk, de Python is niet meer zo spannend en mede daardoor van de toppositie naar de onderkant van de achtbanenwereld gezakt. Maar daar kan hij voorlopig nog lange tijd mee. Zo fungeert de achtbaan als oude rot volgens Lukken prima voor een mooie start voor een kind van acht of negen jaar oud.
Van Assendelft lacht. "Zeker in Brabant zijn in heel veel keukens streepjes op de muur te vinden van jongens en meisjes die bijhouden wanneer ze nou eindelijk 120 centimeter zijn", zegt de deskundige, die de Python als 'nog steeds sentimenteel' typeert. "Zolang hij goed en veilig is, kan hij nog lang mee."[Tweet:body:https://twitter.com/Efteling/status/719842841887907840]
Wat verdwijnt er wél?Maar als de Python dan niet gaat verdwijnen op korte termijn, wát dan wel? Het is een publiek geheim dat de Efteling continu op zoek is naar ruimte voor nieuwe attracties en accommodaties. Hoewel niemand natuurlijk weet wat de precieze plannen zijn, zijn de deskundigen het niet helemaal met elkaar eens over de toekomst.
Lukken: "Ik zou me kunnen voorstellen dat als de Efteling aan de bezoekers vraagt wat absoluut niet weg mag, dat ze dan de Droomvlucht en het Sprookjesbos noemen. Een van de attracties die wel weggehaald mag worden, is de Pandadroom. Dat is toch een vreemde eend in de bijt."
'Er is nog genoeg grond'Van Assendelft weet dit zo net nog niet. "Er zou een ander thema en een andere show in kunnen komen. Een beetje hetzelfde zoals in een theater. Na een tijd wordt op een gegeven moment de voorstelling ook vervangen", legt hij uit.
Volgens Van Assendelft heeft de Efteling nog veel grond om het park heen, waar eventueel nog kan worden uitgebreid. Daar zou de keuze misschien eerder op vallen. "De Efteling heeft in het hele bestaan behalve de Pegasus niets weggehaald. En de Pegasus-achtbaan moest weg, omdat het onderhoud met al dat hout simpelweg te veel begon te kosten."
'Soort oerbaan'Conclusie: de Python blijft, en als het aan de Efteling, de bezoekers en de deskundigen ligt nog heel lang ook. "Het is een soort oerbaan, want het was de eerste die over de kop ging in Nederland. Iedereen wil er toch in, niemand slaat 'm over", reageert het park trots. "De komende jaren zullen er nog vele ritjes door mensen gemaakt kunnen worden."[Tweet:body:https://twitter.com/Efteling/status/720235626851909632]
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=zWmL3MoQ2mQ]
LEES OOK: Zes antwoorden op de vraag waarom sparen voor de Efteling 'sexy' is