Verzet tegen ‘stinkende’ mestfabriek in Roosendaal: ‘We vrezen voor onze gezondheid'

19 april 2016 om 15:34
nl
De komst van een mestfabriek bij de SUEZ vuilverbrandingsinstallatie in Roosendaal, stuit op verzet. Omwonenden maken zich ernstig zorgen over de leefbaarheid in hun buurt en hebben daarom de Werkgroep Biomineralen opgericht. “Want het drogen van deze varkensmest zal leiden tot flink wat stank”, zegt Will Vermeulen, initiatiefnemer van de werkgroep.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De groep, bestaande uit zeven omwonenden, verzoekt de gemeenteraad in een brief om onderzoek te doen naar de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van buurtbewoners. “Op korte afstand wonen en werken enkele duizenden mensen”, benadrukt Vermeulen. “Er zal direct en indirect sprake zijn van uitstoot van broeikasgassen en grote hoeveelheden ammoniak.”
ZIE OOK: Komt er een mega-mestfabriek in Brabant?
'In strijd met de wet'Het is de bedoeling dat de mestfabriek er dit jaar nog gaat komen, pal naast de afvalverbrandingsfabriek. Inmiddels is de milieuvergunning aangevraagd en verleent de gemeente Roosendaal volop medewerking voor het plan. Tot groot ongenoegen van de werkgroep, die meent weinig tot geen inspraak te hebben gehad.
“De gemeente is van mening dat er geen milieueffectrapportage nodig is”, constateert Vermeulen. “De bewoners achten dit in strijd met de wet en roepen de gemeenteraad op er zorg voor te dragen dat er wel een milieueffectrapportage komt.”
Volgens Vermeulen is een milieueffectrapportage is verplicht als een fabriek onder de categorie ‘vervuiling’ valt. Volgens de gemeente en de provincie valt de mestfabriek echter niet onder die categorie.
ZIE OOK: Genoeg mestfabrieken in Brabant, dus geen nieuwe plannen nodig
Waardedaling onroerend goedOnzin, vindt Vermeulen. “De ammoniakuitstoot is vergelijkbaar met een varkensstal van 85000 varkens”, beweert hij. “De grootste angsten bestaan voor de stank van de varkensmest en mogelijke besmetting door bacteriën en virussen die met de drooglucht worden uitgestoten.”
Bewoners zeggen bovendien te vrezen voor waardedaling van het onroerend goed en het functioneren van diverse bedrijven, zoals restaurants en sportfaciliteiten, ‘die in de varkensgeur met besmettingsgevaar zullen moeten functioneren’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.