'Patiënten met autisme en drugsverslaving kunnen niet behandeld worden door GGZ Oost Brabant'
De uitzending staat in het teken van de 23-jarige Martijn. Hij zat twee jaar in de kliniek van GGZ Oost Brabant. Hij heeft Asperger, dat is een vorm van autisme, en zijn drugsgebruik kan ook nog eens leiden tot heftige psychoses.
In eerste instantie werd Martijn thuis begeleid. Maar al snel werd duidelijk dat hij opgenomen moest worden. Nu blijkt dat de kliniek hem eigenlijk niet de juiste zorg kon geven, voor zowel zijn autisme als zijn drugsverslaving.
“Wij zijn onvoldoende toegekomen aan het behandelen van zijn autisme. Wij zijn geen klinische afdeling om autisme te behandelen”, zegt Hanegraaf in de uitzending.
Hulp nodig bij behandelen drugsverslavingEn Martijns drugsverslaving kon slechts tot op zekere hoogte behandeld worden. “Als het een groot deel van de problematiek wordt, dan hebben we daar de ketenpartners (verslavingszorg, red.) voor nodig”, zegt Hanegraaf.
Martijn is een voorbeeld van waar psychiatrische instelling vaker tegenaan lopen. “Je ziet dat als er meerdere problemen op elkaar gestapeld worden, de standaardbehandeling niet werkt. De GGZ levert nog onvoldoende maatwerk”, zegt Kees Lemke, bestuurder van GGnet, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg.