Slotstuk megadossier Chemie-Pack: welke straf krijgt de bedrijfsleiding?
De brand bij Chemie-Pack op 5 januari 2011 ontstond toen medewerker M.A. met een gasbrander een bevroren leiding probeerde te ontdooien. De betrokken werknemer is in de ogen van justitie echter niet schuldig omdat hij in opdracht handelde van zijn chef. Volgens justitie was er bij het bedrijf sprake van een ondermaatse veiligheidscultuur waardoor dit incident kon escaleren tot de allesverwoestende brand en milieuramp.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=mxSX25N-0Fg]
Straf rechtbank lager dan eisJustitie vindt dat de bedrijfsleiding zich schuldig heeft gemaakt aan 'opzettelijke brandstichting' en overtreding van de milieuregels. In 2012 werd directeur Gerard Spiering door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Hetzelfde gold voor de oud-veiligheidscoördinator J. de K. Productieleider R.O. kreeg 180 uur. Het bedrijf Chemie-Pack werd veroordeeld tot een boete van vier ton.
Advocaat Ronald Drenth van Spiering vindt dat zijn cliënt en de twee andere verdachten vrijuit gaan. Volgens Drenth is het openbaar ministerie niet ontvankelijk omdat de feitelijke veroorzaker van de brand niet wordt vervolgd. Justitie zou de man dit hebben toegezegd in ruil voor belastende verklaringen tegen de leiding. Drenth vindt dat onbegrijpelijk en oneerlijk.
MeineedTijdens het hoger beroep dat van start ging in november vorig jaar, bleek hoezeer de bedrijfsleiding en medewerker M.A. tegenover elkaar staan. M.A. verklaarde dat zijn chef hem de opdracht had gegeven om met de gasbrander te werken. Hij zou de brander zelfs hebben moeten overnemen van zijn leidinggevende. Zijn chef, die tijdens de zitting werd geconfronteerd met deze verklaring, ontkende dit met klem. Volgens de rechter staat hiermee vast dat één van beiden niet de waarheid sprak en dus meineed heeft gepleegd.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=qBBNVmWXsVk]
Bij de bluswerkzaamheden in januari 2011 raakte het oppervlaktewater en de bodem ernstig vervuild. De totale schade wordt geraamd op 71 miljoen euro die voor het merendeel voor rekening komt van de belastingbetaler. Chemie-Pack is inmiddels failliet. Het bedrijf kocht alle schadeclaims af voor in totaal 4,2 miljoen euro.
Het gerechtshof in Den Bosch doet vrijdag om half tien uitspraak in de strafzaak. De verwachting is dat het uitspreken van het arrest enkele uren in beslag zal nemen. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=DlQAh-dNZFc]