Video

Uniek document over capitulatie Rotterdam in 1940 ligt nu in Brabant

22 april 2016 om 13:43 • Aangepast 21 november 2020 om 11:00
nl
Het Oorlogsmuseum Overloon heeft een bijzonder oorlogsdocument aangekocht. Het gaat om een handgeschreven papier waarin de Duitse bezetter vraagt aan de stad Rotterdam om zich over te geven. De Nederlandse commandant tekende vervolgens op datzelfde papier voor de capitulatie.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Het Oorlogsmuseum kocht het document samen met Oorlogsmuseum Eyewitness, in het Limburgse Beek. Het zal dan ook eerst in Limburg te zien zijn en pas vanaf 1 oktober in Overloon. Hoeveel er voor het document betaald is, is niet bekend gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

'Dit is enige fysieke bewijs dat het Nederlandse leger zich heeft overgegeven aan de Duitse bezetter in mei veertig", vertelt Erik van den Dungen, de trotse directeur van Oorlogsmuseum. "Ik vind het nog steeds spannend", zegt hij over zijn nieuwste aanwinst.
Bedrag onbekendHet papier werd in 2010 gevonden in de kaft van een dagboek van de Duitse legerleiding. Journalist Gerard Groeneveld had dit boek gekocht voor historisch onderzoek voor zijn nieuwe boek, Rotterdam Frontstad. Hij wilde het document verkopen, nu zijn boek klaar is. Maar hoeveel hij ervoor heeft gekregen wil hij niet vertellen.

Wachten op privacy instellingen...

Op het handgeschreven document van 14 mei 1940 vraagt de Duitse generaal Schmidt aan kolonel Scharroo de overgave van Rotterdam. Scharroo schrijft terug dat hij hier niet mee akkoord gaat, omdat de brief niet is ondertekend.
Bombardement van RotterdamAls hij de brief terugstuurt, schrijft Schmidt een nieuw ultimatum met een aantal eisen. Ook geeft hij aan de Duitsers de opdracht om het geplande bombardement uit te stellen. Dit lukt niet helemaal: een deel van Rotterdam wordt toch gebombardeerd.
Uiteindelijk komen Schmidt en Scharroo samen in een bus en op dat moment is de overgave een feit: Scharroo ondertekent het document met zijn naam, handtekening en het woord 'Angenommen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!