Beveiliging Arrahman-moskee in Breda na dreigbrief met hakenkruis? Overleg over aanpak bedreiging

25 april 2016 om 15:41
nl
Meerdere landelijke en lokale moslimorganisaties spreken dinsdag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de dreiging die moskeeën ervaren. Dit naar aanleiding van de vele bedreigingen waarmee moskeeën te maken hebben. Zo werd er in februari een dreigbrief met hakenkruis bezorgd bij de Marokkaanse Arrahman-moskee in Breda en bij andere moskeeën in het land.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is het de bedoeling tot een gemeenschappelijke aanpak te komen over de wijze waarop de islamitische gebedshuizen moeten worden beveiligd.
ZIE OOK: 'Afschuwelijk', dreigbrief met hakenkruis afgeleverd bij Arrahman-moskee in Breda
'Gemeenschappelijke taal'Voorzitter Rasit Bal van het CMO hoopt met de NCTV ‘een gemeenschappelijke taal’ te kunnen ontwikkelen over de manier van beveiligen. “Niet op basis van incidenten, maar structureel.'' Hij wijst daarbij op de beveiliging van Joodse objecten.
Het CMO ziet al veel positiefs komen uit samenwerking tussen moskeeën en wijkagenten. “Die vinden elkaar makkelijk. Daar willen we op voortborduren.''  
ZIE OOK: Meer vraag naar kogelwerend glas: ‘Mensen worden gek gemaakt door het nieuws’
'Toegenomen polarisatie'Vice-voorzitter Abdelhamid Bouzzit is ook bij het overleg namens het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden. Die ervaart een constante dreiging door ‘toegenomen polarisatie en activiteiten van extreemrechts’, bevestigt hij een bericht van BNR.
Bouzzit, die al eerder met de NCTV en minister Lodewijk Asscher sprak, vindt cijfers over dreiging tekortschieten. Volgens hem kregen 33 moskeeën de dreigbrief met hakenkruis, waarin stond dat ze 'binnenkort bezoek krijgen', terwijl de brief in de dreigingsanalyse van de politie maar als één enkel incident is meegenomen.
Volgens Bal bestaat geen eenduidigheid hoe de incidenten te interpreteren. Bouzzit wil wegens wisselende ervaringen met wijkagenten niet ‘persoonsafhankelijk’ zijn.
ZIE OOK: Moskeeën veroordelen aanslagen in Brussel: ‘Onverenigbaar met ons geloof’
Bewaking moskee RoosendaalNa de aanslagen in Brussel nam het bestuur van de Marokkaanse moskee in Roosendaal direct maatregelen. Het gebedshuis wordt nu permanent bewaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.