Luna Al-Kaisi blijft trots op Koninklijke onderscheiding die ze vorig jaar kreeg

26 april 2016 om 09:06
nl
Nog even en een stortbui aan lintjes daalt over Nederland neer. Net als vorig jaar op 26 april. Toen was onder anderen Luna Al-Kaisi uit Best één van de gelukkigen. Of ze nu wil of niet, elke dag wordt ze eraan herinnerd. Het lintje ligt namelijk op haar slaapkamer. Woensdag, op Koningsdag, mag ze het weer dragen en ze zal het met trots doen.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

"Het was echt heel raar voor mij om mee te maken. Het was een bijzondere dag". Mevrouw Al-Kaisi lijkt nog steeds onder de indruk te zijn van de aandacht die ze vorig jaar ineens kreeg. "Ik had dit nooit verwacht. Het heeft mijn leven toch wel veranderd", zo zegt ze.
Trots als een pauwDe geboren Irakese is nog steeds zo trots als een pauw op de onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Niet, omdat ze wil pochen met het lintje, want dat zit niet in haar aard. Dit blijkt ook wel uit de wijze waarop ze zich in relatief korte tijd verdienstelijk heeft gemaakt in haar nieuwe omgeving.
Binnen een maand nadat ze zich in ons land had gevestigd, maakte ze zich al nuttig als vrijwilligster. Inmiddels is of was ze actief voor een jongerencentrum, voor een peuterspeelzaal, een kleurrijk festival en als overblijfkracht op basisscholen in Best. Het lijkt haar allemaal niet uit te maken. Ze doet het allemaal graag voor de gemeenschap: "Ik voel me een Nederlander, een Brabantse en een Bestse. Nederland is echt mijn land geworden."
Vluchten voor Saddam HoesseinLuna Al-Kaisi vluchtte in 1999 voor het bewind van Saddam Hoessein. Ze kwam vijf jaar later in Best wonen en zou er nu niet meer weg willen. Ook uit een soort van schuldgevoel, want Nederland heeft haar een nieuw thuis gegeven. En de ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Mevrouw Al-Kaisi: “Ik ben een certificatenverzamelaar, studeer graag. Maar dat lintje was inderdaad het enige diploma waarvoor ik geen examen heb afgelegd.” Of het moeten haar geslaagde pogingen zijn geweest om zich in Best thuis te voelen en zich op te werpen voor de medemens.
Eén van de ruim vijfhonderdZe kan er nog steeds niet over uit dat een jaar geleden de burgemeester en een wethouder plotsklaps voor de deur stonden. Om haar als een van de ruim vijfhonderd al dan niet import-Brabanders koninklijk te onderscheiden en haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
“Dit was echt heel mooi en ik denk er nog vaak aan. Ben trots op mezelf en wil graag een voorbeeld voor anderen zijn, maar loop niet te koop met mijn lintje,” aldus de 52-jarige inwoonster van Best.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.