Afpakpolitie richt zich nu ook op drugscriminelen in Brabant zonder tussenkomst rechter

26 april 2016 om 20:17 • Aangepast 21 november 2020 om 10:54
nl
De politie en Openbaar Ministerie in Brabant gaan nu ook geld en andere waardevolle spullen van de zwaardere drugscriminelen afpakken. Dat schrijft de Volkskrant. Ze worden op die manier dus buiten de rechter om bestraft. Eerder was dit ook al de aanpak bij minder zware delicten.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Waardevolle spullen afpakken is effectiever dan een langdurig strafproces, zeggen hoofd recherche Rienk de Groot en officier van justitie Roy Nanhkoesingh in een interview met de Volkskrant. Op die manier worden criminelen geraakt in de portemonnee en dat is de plek waar het volgens justitie het meest pijn doet.
In de krant geeft officier Nanhkoesingh als voorbeeld hoe dat er dan in de praktijk met bijvoorbeeld henneptelers aan toegaat: de telers moeten afstand doen van hun auto, tekenen voor de schade van de energieleverancier en krijgen een werkstraf om daar vervolgens een gang naar de rechter te voorkomen.
'Kans dat we meer ontdekken'"Want als de zaak voorkomt, gaan wij verder rechercheren om het dossier van de rechter te completeren, grote kans dat we dan veel meer ontdekken", legt de officier uit.
Bovendien krijgen criminelen soms van een rechter een geldboete opgelegd die niet in verhouding staat met de opbrengst van de drugs. Nanhkoesingh rekent voor dat criminelen soms tussen 3250 en 5000 euro verdienen met een kilo wiet. Als de rechter dan een boete van 5000 euro oplegt, valt dat eigenlijk in het niet.
SpekkoperOf ze krijgen een werkstraf, zo is zijn ervaring. Het is volgens hem dan ook effectiever als ze hun geld afstaan. "Dan denk ik bij mezelf: als de verdachte afstand doet van zijn geld, bijvoorbeeld 30.000 euro, zijn we spekkoper", zegt hij tegen de Volkskrant.
SP Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft twijfels bij deze aanpak. "Het falen van de strafrechtelijke keten wordt hier wel blootgelegd", zegt de politicus uit Breda. "Bovendien zitten er bezwaren aan, want er bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar de netwerken van die criminelen en dat is zorgelijk."
Foort van Oosten, Tweede Kamerlid voor de VVD vindt dat er goed gekeken moet worden naar de meest effectieve manier. "Criminelen zijn geen crimineel uit idealisme. Ze willen geld verdienen met witwassen, drugs-, en wapenhandel. Dus moeten we hen afnemen wat ze ermee verdienen en wat het meest pijn doet: geld. We moeten steeds bekijken wat de snelste en meest effectieve manier is. Soms is dat via de FIOD soms via het OM. Het is goed dat alle mogelijkheden worden benut om criminaliteit op alle fronten aan te pakken."
Minister heeft twijfelsMinister Van der Steur heeft twijfels bij het aanpakken van drugscriminelen buiten de rechter om. "Ik vind dat onwenselijk als het betekent dat er een lagere straf wordt gegeven voor bepaalde vormen van criminaliteit", zegt hij tegen de NOS.
De minister van Veiligheid en Justitie zegt dat het vaker toepassen van de ZSM-aanpak een afweging is, die het OM mag maken. "Het OM in Nederland is onafhankelijk." Maar hij wil wel in gesprek met de landelijke leiding van het OM om precies te horen hoe vaak en bij welke delicten de aanpak kan worden ingezet. "Ik denk dat het een belangrijk uitgangspunt is van ons beleid dat zware criminaliteit gewoon via de rechter moet worden bestraft."

Wachten op privacy instellingen...


PvdA groot tegenstanderPvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Recourt is een tegen de plannen zoals die in de Volkskrant stonden. “We zijn er vóór om geld af te pakken van criminelen, maar als je dan niet verder gaat met je onderzoek dan wordt justitie als het ware onderdeel van het bedrijfsbeleid van criminelen”, aldus Recourt.
Volgens hem is er nou juist voor gekozen in Brabant dieper door te rechercheren om de drugscriminaliteit te bestrijden. “Het is belangrijk om de verdachten voor de rechter te brengen, want dan wordt er een norm gesteld”, zegt de PvdA'er. "Prima dat je dan meteen hun geld afpakt want het zou wel heel stom zijn de drugs aan te pakken en het geld te laten liggen, maar niet op de manier zoals het nu wordt voorgesteld".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.