‘Flitsgranaat ontplofte naast dochtertje van 4’, ontvoeringsverdachte Gino en Rien veroordeelt inval
“Mijn moeder, vrouw en kinderen zijn die nacht door een hel gegaan”, zegt B. tegen Omroep Brabant. De politie betreurt dat de slachtoffers zo geschrokken zijn, maar noemt de inval ‘een noodzakelijk kwaad’. "Deze man is bekend bij de politie en heeft een verleden met ontvoeringen”, zegt een woordvoerder.
Bij de inval in het huis van Alex B., ongeveer een dag na de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning, hoopte het onderzoeksteam deze twee verdwenen mannen te vinden. Bij Meld Misdaad Anoniem was een ‘betrouwbare tip’ binnengekomen dat de familieleden in het huis van B. onder dwang werden vastgehouden.
"In verband met de ernst van de zaak en de mogelijke aanwezigheid van vuurwapens kloppen we niet aan, maar vallen we binnen met onze zwaarste jongens", legt de politiewoordvoerder uit.
'Mitrailleur op hoofd dochter'Aan deze operatie, die woensdag in beeld werd gebracht tijdens het KRO-programma ‘Onder de Radar’, hebben de familieleden van B. ‘een trauma’ overgehouden. “Ze dachten dat het om een overval ging”, zegt B. in het kantoor van zijn raadsman.
“Er werd een mitrailleur op het hoofd van mijn dochtertje gericht. Naast haar ontplofte een flitsgranaat. Ze raakte in shock en durft nu amper alleen te zijn. Als ze een politieauto ziet, wordt ze helemaal wild. Mijn zoontje van zeven maanden moest met ernstige ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis.”
Op het terrein van B., dat in het buitengebied van Chaam ligt, werd gelijktijdig een tweede pand binnengevallen. “Daar woont mijn moeder van 81. Zij is hartpatiënte en heeft doodsangsten uitgestaan. Ze kreeg hartkloppingen, maar een ambulance die buiten de poort stond, mocht het terrein niet op. Ze hebben haar aan haar lot overgelaten.”
Een deel van de inval werd getoond in 'Onder de Radar'. In dat fragment is de moeder in tranen te horen: “Ik weet niet waar Alex is.”[Tweet:body:https://twitter.com/dokumentncrv/status/725415161641705472]'Niets aangetroffen'Als het doelwit niet wordt aangetroffen, vertrekt de politie met de pantservoertuigen en helikopters van het terrein. “Niets aangetroffen”, wordt er verzucht. Van een afstandje kijkt B. toe hoe zijn terrein wordt uitgekamd. “Ik werd door iemand op de hoogte gebracht dat het flink mis zou zijn bij mijn huis. Ik ben toen naar huis gegaan en heb de inval daar voor een deel van een afstand kunnen zien.”
Ongeveer een maand na de mislukte operatie hield de recherche Alex B. alsnog aan. In de buurt van het schoolplein van basisschool De Driesprong in Chaam kreeg B. een zak over zijn hoofd en werd hij in een politieauto geduwd.[YouTube:body:https://youtu.be/Xg_4wEcTGGg]VervolgstappenB. en zijn raadsman Adam Doesburg vinden dat de politie tijdens de inval en de arrestatie buitensporig veel geweld heeft gebruikt. “En dat op basis van een paar anonieme tips”, benadrukt de advocaat, die zich beraadt op vervolgstappen tegen de recherche. “Hierover zijn we in gesprek met het Openbaar Ministerie, maar over de inhoud van die stappen doe ik liever nu nog geen mededelingen.”
De politie betreurt dat de kinderen en de moeder van Alex B. getuige moesten zijn van de operatie’. “Je ziet op de beelden dat de agenten er alles aan doen om de moeder weer gerust te stellen. Natuurlijk is zij geschrokken. Dat begrijpen we heel goed, maar het arrestatieteam maakte deze inschatting na uitgebreid onderzoek.”
ZIE OOK: 'Het is wachten op de volgende overval, ontvoering of afpersing in politieblauw'
ExcusesDoesburg begrijpt dat de politie in ontvoeringszaken zo groots uitpakt. “Maar dan moet de binnengekomen informatie zo’n actie wel rechtvaardigen”, meent de advocaat. “Als ik het dossier bekijk, is er geen enkele aanwijzing dat B. ook maar iets met de ontvoering te maken heeft.” De man uit Chaam eist excuses van de politie en is op zoek naar professionele hulp voor zijn gezin.
Het gerucht gaat dat B. in het verleden verbonden zou zijn geweest aan de in afpersing en ontvoeringen gespecialiseerde Julietbende, maar dat is nooit bewezen. B. werd in 2006 gearresteerd op verdenking van het ontvoeren van een zakenman uit Oosterhout. In 2012 werd op hetzelfde adres gezocht naar DNA-sporen van de geliquideerde crimineel Senol Tuna. In beide zaken is B. niet veroordeeld.
Lees meer over de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning op onze themapagina: omroepbrabant.nl/ontvoeringbreda[Tweet:https://twitter.com/JVillerius/status/725403374062080000][Tweet:https://twitter.com/woordvpolitieTA/status/725784491378237440][Tweet:https://twitter.com/Ursula4379/status/725411715714834432][Tweet:https://twitter.com/samuelhabets/status/725410467284398081][Tweet:https://twitter.com/EmileVaessen/status/725408152221552641][Tweet:https://twitter.com/GTLisa70/status/725404296519520257]