Na modelauto wordt nu gewerkt aan eerste stadsbus ter wereld op mierenzuur

2 mei 2016 om 21:57
nl
De eerste stadsbus ter wereld die op mierenzuur rijdt, hij komt er. Studenten van de TU/e en VDL Bus& Coach werken samen aan deze primeur. “Het gaat de goede kant op”, vertelt student Max Aerts.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De studenten van TU/e, Team FAST, presenteerden in januari een modelauto op mierenzuur. “Tijdens de ontwikkeling van de auto ontdekten we dat dit systeem interessant is voor zwaarder transport”, vertelt Aerts. En dus wordt nu gewerkt aan een stadsbus.
Mierenzuur of methaanzuur is een chemische stof die voorkomt in veel levende wezens, zowel dieren als planten. De studenten ontwikkelden een manier waarop je waterstof kunt veranderen in de vloeistof mierenzuur. Daardoor is het makkelijker en veiliger op te slaan en ontstaat vloeibare elektriciteit.
OpschalingDe modelauto werkte op 30 watt, de stadsbus straks op 30 kilowatt. “Dat is dus duizend keer zo krachtig. Het principe blijft ongeveer hetzelfde als bij de auto, maar we zullen een iets innovatiever systeem moeten maken. Het grootste deel daarvan is ontworpen, het gaat de goede kant op”, aldus Aerts.
De ambitieuze plannen van de studenten raken door de samenwerking met VLD in een stroomversnelling. “Maar eerst maar eens kijken hoe het op deze schaal gaat. Bij zo’n grote opschaling kun je altijd dingen tegenkomen die je niet verwacht. Als het allemaal gelukt is, kijken we wel verder.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.