Actie om te waarschuwen voor vervalste medicijnen gestart, 'Soms zelfs naar het ziekenhuis'

10 mei 2016 om 15:24
nl
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start met een campagne om te waarschuwen voor het gebruik van vervalste medicijnen. De risico's van het gebruiken van die geneesmiddelen kunnen enorm zijn, weet ook het Bossche instituut Lareb.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Volgens de overheid bestellen honderdduizenden Nederlanders wel eens geneesmiddelen online, terwijl ze daar geen recept voor hebben. Vaak kopen ze vervalste medicijnen. In die medicijnen zitten bijvoorbeeld de verkeerde stoffen, of is de dosis van de stoffen gevaarlijk.
Met een website wil de overheid waarschuwen voor het gebruik van vervalste medicijnen. Bezoekers kunnen op de site informatie opvragen en een spelletje doen, waarbij ze kunnen leren hoe ze de geneesmiddelen kunnen herkennen.
'Zelfs naar het ziekenhuis'Het is erg belangrijk dat mensen vervalste medicijnen kunnen herkennen, weten ze ook bij het bijwerkingencentrum Lareb in Den Bosch. Dat centrum verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland, en deelt die kennis vervolgens.
"We kennen voorbeelden van mensen die medicijnen via het internet hebben gekocht en rare hartkloppingen kregen, en zelfs naar het ziekenhuis moesten. Het is dus niet voor niets dat de medicijnen niet zomaar zijn toegestaan op de markt", zegt Lareb-directeur Agnes Kant.
Ga naar de artsDe medicijnen die het meest online worden gekocht zijn pijnstillers, afslankmiddelen, erectiemiddelen en slaap- en kalmeringsmiddelen. Kant vermoedt dat mensen die online kopen, omdat ze bang zijn om met hun problemen naar de dokter gaat. Ze staan alleen niet stil bij de eventuele heftige werking van de medicatie.
Kant: "Het gaat gelukkig vaak goed, maar bij erectiepullen is er wel degelijk een risico op hartproblemen en zelfs een hartstilstand. Ga dus naar de arts om te vragen welke medicijnen nodig zijn", waarschuwt ze.
Strenger tegen vervalste medicatieDe overheid wil onder andere leveranciers verplichten op de verpakking te laten zien wat de veiligheidskenmerken van hun geneesmiddelen zijn. Verder moeten onlineaanbieders zich aanmelden bij de overheid. Na controle mogen de aanbieders een logo op hun site voeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.