Video

Philipsterrein Roosendaal wordt megadistributiecentrum

10 mei 2016 om 23:44
nl
Op het Philipsterrein in Roosendaal komt een groot logistiek centrum van zo'n 115.000 vierkante meter. De oud-lichtfabrikant heeft het terrein verkocht aan projectontwikkelaar Logistic Capital Partners. De totale investering is zo’n 80 miljoen euro en de zogenoemde 'Campus A58' gaat hoogstwaarschijnlijk honderden banen opleveren.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

In de hoogtijdagen in de jaren zeventig werkten er bijna tweeduizend mensen. Vorig jaar sloot het Philipsterrein definitef de deuren. Nu staat de fabriek er maar treurig bij. De gebouwen hebben geen ramen meer en gedeeltes zijn al gesloopt. Philips wil het terrein namelijk in december bouwrijp overdragen aan Logistic Capital Partners (LCP).
MegagebouwenUiteindelijk komen er één of twee grote bedrijven in de megagebouwen op het twintig hectare grote terrein. Kristof Verstraeten van LCP kan nog niet zeggen wat voor bedrijven het precies zullen zijn. "Waarschijnlijk e-commerce of een logistieke dienstverlener. We hebben gekozen voor deze locatie, omdat hij uniek is. Het is heel groot, dicht in de buurt van snelwegen, een station en tussen twee grote wereldhavens in."
De gemeente Roosendaal is dolblij met de komst van het logistieke centrum. Bedrijven trekken weg uit West-Brabant en de werkgelegenheid loopt terug. De komst van zoveel nieuwe banen naar de stad is daarom zeer welkom.
Bewoners niet blij De bewoners in de buurt naast het Philipsterrein zijn minder enthousiast. De twee grote gebouwen worden groot en erg massaal, vinden ze. “We zitten straks tegen een gebouw aan te kijken dat zestien meter hoog over de hele lengte van de straat”, vertelt een vrouw tijdens een informatieavond. “Ik ken het gebouw van de Primark op het ander industrieterrein”, vertelt een man. “Dit wordt nog veel groter. Daar schrik ik echt van.”
En dan is er nog de schoorsteen van de Philips. Hoogstwaarschijnlijk wordt die op verzoek van de gemeente behouden. Zij willen iets van het culturele erfgoed  behouden. Philips doneert daarvoor eenmalig een bedrag om het gevaarte in zijn geheel te verplaatsen. Als dat bedrag niet afdoende is, zal de gemeente het verschil moeten betalen. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud.
"Lelijk ding" De bewoners bij de informatieavond moeten hard lachen om het plan de schoorsteen te behouden. Een vrouw vat de kritiek bondig samen: “Ik kijk al vijftig jaar tegen dat lelijke ding aan. Gooi plat!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.