Zes jaar na vliegramp in Tripoli eindelijk monument dat herinnert aan slachtoffers

12 mei 2016 om 16:00
nl
Precies zes jaar na de vliegramp in Tripoli is donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het monument, in Nieuwegein, is een initiatief van Toine van de Sande. Hij is voorzitter van de Stichting Vliegramp Tripoli en de opa van Ruben, de enige overlevende van de ramp.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Van de Sande verloor zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon bij de ramp in Libië. Aanvankelijk was het de bedoeling het monument in het land van het ongeluk te plaatsen, maar dat bleek uiteindelijk onmogelijk gezien de politieke situatie na de val van de Libische leider Kaddafi.
"Maar nu is het er eindelijk; een tastbaar monument hier in Nederland. Een monument waar nabestaanden zich kunnen bezinnen en kunnen denken aan wat er zes jaar geleden is gebeurd", zegt Van de Sande.
‘Dubbel gevoel’De roep om een monument was groot vanuit de nabestaanden. "5,5 jaar geleden richtte ik de Stichting vliegramp Tripoli op", vervolgt Van de Sande. "Met alleen al het monument ben ik bijna vier jaar bezig geweest. Ik kan het monument inmiddels dromen."
Donderdag is dan ook een dag met twee kanten voor Van de Sande. "Vandaag is heel moeilijk. Natuurlijk is het de dag dat je wordt herinnerd aan de ramp en alle problemen die er zijn geweest, maar het is ook de dag dat het monument er eindelijk is. Een dubbel gevoel, ja."
Een wereldbol, plateau en een bankjeDoor de ramp op 12 mei 2010 - bij de landing na een vlucht vanuit Johannesburg - kwamen 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Het monument bestaat uit een wereldbol, een plateau met namen van slachtoffers en een bankje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.