Eindhoven wordt veiliger maar toenemend geweld is zorgelijk
Dat wil niet zeggen dat het pais en vree is in de stad. Er was vorig jaar meer geweld en er waren vorig jaar meer meldingen van woonoverlast door vervelende buren. Daar staat tegenover dat de lastige jeugdgroepen die uit de wijken waren verdreven niet teruggekeerd zijn.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de Eindhovense politie dat vandaag is aangeboden aan de gemeenteraad. Burgemeester Rob van Gijzel constateert dat het weer veiliger is geworden in Eindhoven.
Geweld en bedreigingDe politie gaat de komende tijd extra inzetten op de bestrijding van geweld en bedreiging. De cijfers vragen daar om. In 2015 nam het aantal aangiften van bedreiging toe met acht procent tot 1154 aangiften.
Het aantal aangiften van openlijke geweldpleging steeg met 43 procent. Op grond van cijfers van dit jaar lijkt die trend zich voor te zetten.
Veel meer zakkenrollersEr zijn meer hardnekkige problemen. Steeds meer types met vingervlugge handjes zorgden voor een toename van zakkenrollerij in de stad. Vooral tijdens evenementen vormen zij een steeds groter wordende plaag.
In het jaarverslag staat ook dat steeds meer criminelen hun illegaal verkregen centen in vastgoed steken. Dat kan alleen met medewerking van makelaars en notarissen. Daar maken ze zich in Eindhoven zorgen over. Daarom zijn in 2015 al maatregelen genomen om zoveel mogelijk witwassers en hun helpers aan te pakken. Dat zal de komende jaren nog meer gebeuren.
Jeugdbendes verdwenenElke gemeente kent risicojeugd, vaak onderverdeeld in hinderlijke- en criminele jeugdgroepen. Na twee jaar doorpakken is Eindhoven er vorig jaar al ingeslaagd deze groepen van het toneel te vagen.
De twee laatst overgebleven hinderlijke groepen in de stad zijn uiteen gevallen en de gekende criminele jeugdgroep is verdwenen.Ze zijn niet teruggekeerd. Tot voor een paar jaar geleden waren er in Eindhoven nog elf hinderlijke jeugdgroepen.