Specialisten onderzoeken op ROC West-Brabant wie seksfilmpje Chantal op Facebook heeft gezet

18 mei 2016 om 13:54
nl
Specialisten gaan op ROC-scholen in West-Brabant onderzoeken door wie en vanaf welke computer het seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op Facebook is gezet. Dat zegt Ed Ottevanger, woordvoerder van ROC West-Brabant.
Profielfoto van Mathijs Pennings, Bert van Doorn
Geschreven door
Mathijs Pennings, Bert van Doorn

Dinsdag werd bekend dat het IP-adres van waaruit het filmpje op Facebook is gezet in gebruik is bij het bedrijf IT-Workz. Dat bedrijf verleent ICT-diensten aan andere scholen waaronder het ROC.
IT-Workz bedient een groot aantal onderwijsinstellingen in Brabant en daarbuiten en beheert vele IP-adressen.
Lastig onderzoekVolgens Ottevanger is het geen eenvoudige zaak. "Het is niet automatisch zo dat het een leerling is geweest. Daarnaast hebben wij een twintigtal opleidingen waar het gebeurd zou kunnen zijn en IT-Works werkt ook nog voor veel andere scholen", zo zegt Ottevanger die niet alleen namens het ROC, maar ook namens het ICT-bedrijf het woord voert.
Dat laatste vindt ICT-deskundige Brenno de Winter wel opmerkelijk. "Door de woordvoering te doen namens IT-Workz laden ze bewust de verdenking op zich. "De Winter zegt dat het vrij simpel is om te achterhalen op welke school het precies is gebeurd. "Mits IT-Workz de administratie op orde heeft. Als dat niet het geval is, wordt het lastiger."
Welke computer?Om vervolgens uit te zoeken vanaf welke computer het filmpje is verstuurd, is moeilijk. "Daarvoor is het waarschijnlijk te lang geleden gebeurd. Het hangt ook van de instellingen op de computer af." Het onderzoek op die computers kan ook niet zomaar. "We hebben met de privacy van onze leerlingen te maken. Gegevens over leerlingen mogen we niet verspreiden", legt Ottevanger uit.
Omdat er in het verleden al een naam van een verdachte in beeld was, denkt De Winter dat de dader zo is gevonden. "Als ze eenmaal weten op welke school het is gebeurd, zijn er ook andere manieren. Je kunt kijken of de verdachte die als eerste in beeld was op de school zat en je kunt leerlingen ondervragen."
Kwalijke zaakIn een verklaring laat het bedrijf IT-Workz weten dat het alles zal doen om de onderste steen boven te krijgen. "We hebben inmiddels FOX-IT, topspecialist op dit gebied, ingeschakeld om samen te werken in het onderzoek."
Ook aan het ROC zal het niet liggen. "We vinden het verspreiden van zo'n filmpje een zeer kwalijke zaak en zullen daarom volledig meewerken. We willen dit tot op de bodem uitzoeken", aldus directeur Arjan Kastelein van ROC West-Brabant.
Zeker 7000 werkstationsIn totaal bestaat het ROC West-Brabant uit zo'n 30.000 leerlingen en medewerkers. Verder zijn er zo'n 7000 werkstations. "Dat is een flinke kluif om te doorzoeken", aldus Kastelein. "Het incident heeft zich voor de zomer van 2015  afgespeeld dus het is de vraag of die gegevens er nog zijn."
Volgens de directeur is de kans minder dan vijftig procent dat het IP-adres behoort tot een van de scholen van ROC West-Brabant. Dat komt IT-Workz ook voor andere scholen werkzaam is. "Maar dat maakt voor ons niets uit. Wij willen weten hoe het zit."
'Peter R. de Vries werd er even stil van'Volgens Kastelein hebben ze Peter R. de Vries woensdagmorgen laten weten dat ze volledig mee willen werken. Hier zou de misdaadverslaggever een beetje stil van zijn geworden. "Het zou namelijk niet vaak voorkomen dat er zo veel medewerking wordt verleend. Meestal schieten instelllingen in een defensieve houding."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.