Hoe verspilling van voedsel tegengaan? Bedrijven kunnen voortaan bellen met The Source Shakers
Om grootschalige oplossingen voor voedselverspilling te versnellen sloegen Wageningen UR, HAS Hogeschool, Hutten Catering, Rabobank, gemeente Veghel, p2 en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hun handen ineen.
Samen verspilling tegengaanHet idee is om bij individuele bedrijven in voedingsindustrie te bekijken hoe de verspilling tegengegaan kan worden. ''We weten dat er bij ieder bedrijf 25 procent te verdienen is met zaken die ze vrij gemakkelijk kunnen veranderen'', vertelt een van de initiatiefnemers Toine Timmermans. Daarvoor moeten kennis, ervaring, faciliteiten, energie en ideeën worden samengebracht.
De afgelopen tijd bezochten onderzoekers vijftig voedselproducenten. “Vaak ontbreekt het bedrijven aan tijd, expertise en bijvoorbeeld een eigen laboratorium om werk te maken van reststromen. Het ‘verspillingslab’ springt daar op in.
'Verschil maken'Ondernemers worden in contact gebracht met onderzoekers en studenten voor samenwerking. ''Het is een broedplaats voor ideeën en ondernemerschap. Een gemeenschap die vraag en aanbod verbindt. En daar waar nodig doen we een beroep op netwerkpartners in binnen- en buitenland voor de inbreng van specialistische kennis en faciliteiten. Dan kunnen we het verschil maken.”