Jongeren slopen spullen voor de lol en zetten beelden online, politie druk bezig met onderzoek

19 mei 2016 om 13:40
nl
Jongeren die onder meer bushokjes vernielden en containers in brand staken in Geertruidenberg en Raamsdonksveer deelden hun 'successen' met video's op Instagram. Het desbetreffende Instagram-account is door de beheerders zelf op zwart gezet. De politie heeft alle posts veiliggesteld voor onderzoek.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De jongeren opereerden een tijd lang onder de Instagram-gebruikersnaam Strijders.0162, waarop ook een profielfoto is te zien waarop de middelvinger wordt gegeven aan de politie. De laatste 'overwinning' die de jongeren claimden was het omvergooiden van een dixi-toilet. Dinsdag legden ze vast hoe ruiten sneuvelden bij een bushokje.
BN DeStem tekent aan dat een vuurwerkbom het dieptepunt was op het Instagram-account. "Deze wordt tientallen meters ver geworpen, knalt vervolgens uiteen en maakt flink wat lawaai", zo schrijft de krant.
'Da's pech, kliko weg'Uit commentaar van de poster of posters op Instagram blijkt dat de jongeren, leerlingen van het Dongemond College, nauwelijks gewetenswroeging hebben. "Da's pech, kliko weg", zou een van de bijbehorende omschrijvingen zijn geweest. In enkele videofragmenten zijn de daders zelf te zien. Hun gezichten zijn daarbij wel afgeschermd.
Burgemeester Willemijn van Hees van Geertruidenberg geeft aan de kwestie hoog op te nemen. Ze vindt de vernielingen 'ronduit schandalig'. "Hier moeten we werk van maken", zo zegt ze.
Politie wist pas later wat de precieze impact wasDe politie was naar eigen zeggen al een tijd bekend met het jongerenaccount op Instagram. Ze dacht in eerste instantie dat er met name video’s te zien waren van jongeren die stoer wat roepen bij het afsteken van vuurwerk. Dat de impact groter was, bleek volgens de politie pas na mediavragen.
“Het was een besloten groep, waar we niet zomaar in mogen gaan”, legt een politiewoordvoerder uit. “Uiteindelijk hebben we toegang gekregen en hebben we alle posts veiliggesteld. We zijn nu volop met het onderzoek bezig.”
Maatschappelijk belangHoe de politie toegang wist te krijgen tot het account, wil de politie niet zeggen. Mogelijk brak de politie in of kreeg ze hulp van Instagram-moederbedrijf Facebook. “Het gaat erom dat er een bepaald maatschappelijk belang was, en dat was er in dit geval zeker. Het leek hier te gaan om het cultiveren van gevaar. Jongeren die trots zijn op de vernielingen die ze plegen.”
De Instagram-groep werd beheerd door drie man. De politie zoekt uit wie dat zijn, en kijkt ook wie de jongeren waren die het account volgden. “We onderzoeken welke strafbare feiten er zijn gepleegd. Het gooien van een ei op een auto is iets anders dan openlijke geweldpleging en brandstichting.”
Meer aangiftes verwachtDe politie verwacht dat er naar aanleiding van de recent verschenen beelden nieuwe aangiftes binnenkomen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=fFed646qOkw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.