Extra geld voor controle biologische medicijnen door onderzoekscentrum Den Bosch

19 mei 2016 om 10:09
nl
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid trekt extra geld uit om de veiligheid van biologische geneesmiddelen beter in de gaten te houden. Onder meer bijwerkingscentrum Lareb in Den Bosch krijgt hier subsidie voor. In totaal gaat het om drie ton.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland, en deelt die kennis vervolgens. Dit is nodig om de risico's van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen in kaart te brengen.
Minister Schippers wil dat Lareb een controlesysteem opzet voor alle soorten biologische geneesmiddelen. Deze medicijnen werken op basis van een levend organisme als een bacterie of schimmel en kunnen worden gebruikt bij de behandeling van ziekten als Crohn, colitis ulcerosa en psoriasis.
Werking goedkopere varianten niet duidelijkSchippers verwacht dat er de komende jaren een opmars is van goedkopere varianten van de medicijnen, in jargon de zogenoemde biosimilars. Mogelijk willen verzekeraars de goedkopere varianten liever gebruiken vanwege de gunstige prijzen.
Er is alleen een probleem: het is niet helemaal zeker hoe de goedkopere alternatieven precies werken. Dit moet Lareb dus gaan bijhouden.
Ziekenhuizen volgen patiëntenVolgens Lareb-directeur Agnes Kant gaan dit najaar vijf niet nader genoemde ziekenhuizen patiënten die een biologisch geneesmiddel hebben gekregen, volgen. Op basis van die ervaringen volgt een voorstel voor een nationaal systeem om de veiligheid van biologische geneesmiddelen te monitoren.
ZIE OOK: Actie om te waarschuwen voor vervalste medicijnen gestart, 'Soms zelfs naar het ziekenhuis'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.