FNV eist dat gemeenten 'onterecht ontslagen' thuiszorgmedewerkers compenseren
De hoogste bestuursrechter van Nederland oordeelde woensdag dat huishoudelijke zorg onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) valt. Dat wil onder meer zeggen dat gemeenten niet zomaar mogen korten op de uren huishoudelijke hulp die mensen krijgen en dat ze de zorg zelf moeten organiseren en leveren aan mensen die er recht op hebben. Maatwerk is daarbij noodzakelijk.
Minder zorgSommige gemeenten schaften de huishoudelijke hulp helemaal af. Andere gemeenten bezuinigden flink, waardoor veel cliënten minder zorg kregen en het in sommige gevallen zelf moesten regelen.
Met de uitspraak in handen denkt FNV dat veel gemeenten verkeerd hebben gehandeld, waardoor niet alleen cliënten, maar ook thuiszorgmedewerkers gedupeerd zijn. Na de doorgevoerde bezuinigingen vanuit gemeenten op de thuiszorg, gingen veel zorgbedrijven, zoals Thebe en TSN failliet of sneden in het salaris van hun medewerkers. FNV rekent dat de gemeenten aan.
Staatssecretaris moet in beweging komenVolgens FNV woordvoerder Rogier Esselbrugge is het nu de vraag wat staatssecretaris Van Rijn gaat doen. "We gaan er alles aan doen om de staatssecretaris te bewegen om deze mensen te compenseren. Doet hij niets, dan volgen er stappen. Misschien een rechtszaak, misschien acties", aldus Rogier Esselbrugge van FNV Zorg en Welzijn.
Donderdagmiddag is een kamerdebat over het faillissement van TSN Thuiszorg en de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep aan de gang. Veel Kamerleden vragen ook om compensatie voor de ontslagen thuiszorgmedewerkers.
In 'De Week van de Ouderenzorg' besteedde Omroep Brabant volop aandacht aan de problemen in de thuiszorg. Er werd een Poetsmeldpunt geopend en een speciale website. Lees alle verhalen terug via www.omroepbrabant.nl/ouderenzorg.