Gemeente Someren wil met extra geld drank- en drugsmisbruik onder jongeren de kop indrukken
Net als veel andere plekken in Nederland heeft de plattelandsgemeente steeds vaker te maken met drank- en drugsproblematiek. Ook andere problemen zoals pesten of de impact van een scheiding wil de gemeente aanpakken door jeugd weerbaarder te maken. Someren hoopt dat andere gemeenten deze weerbaarheidsaanpak ook gaan opvolgen.
'Verkeerde vrienden en puberteit'De 21-jarige Pepijn uit de andere kant van de provincie heeft een zware alcohol- en drugsverslaving overwonnen. Dat was niet dankzij de inzet van de gemeente Etten-Leur waar hij woont. Hij weet het natuurlijk niet zeker , maar als hij weerbaarder was geweest, was hij 'misschien niet bezweken onder de groepsdruk'.
"Ik ben op mijn veertiende begonnen met alcohol te gebruiken en uiteindelijk zat ik een paar jaar later zwaar aan de cocaïne." Volgens de twintiger is het allemaal het gevolg van de omgang met verkeerde vrienden en de puberteit waarin hij zat. Met de steun van zijn ouders en de professionele begeleiding van Yes We Can Clinics is de twintiger inmiddels iets langer dan een jaar clean.
'Geen opgeheven vingertje'Jongeren zoals Pepijn, maar helaas ook de dood van een jonge Somerense vorig jaar, zijn voor de gemeente Someren aanleiding om tot een nieuwe aanpak over te gaan. Volgens wethouder Theo Maas gaat het daarbij zeker niet om het opgeheven vingertje. "Wij vinden het heel belangrijk om onze jeugd te waarschuwen voor de gevaren van drank en drugs", aldus de wethouder. "En als ze uiteindelijk toch met die middelen in aanraking komen, willen we de problemen samen aanpakken en oplossen."
Pepijn uit Etten-Leur is blij dat er een gemeente opstaat om jongeren zoals hem op tijd te helpen. "Dat moeten we vooral toejuichen", reageert hij enthousiast. Met de kennis en ervaring die hij als ex-verslaafde heeft, weet Pepijn als geen ander dat het belangrijk is om te voorkomen dat jongeren alsmaar ongelukkiger worden en daardoor meer naar de verdovende middelen grijpen.
Zelf uit het dal geklommenVoor Pepijn was er geen hulp vanuit de gemeente. Hij is op eigen kracht uit het diepe dal geklommen. Met hulp van zijn ouders en een jeugdkliniek. De gemeente Someren wil dat soort verhalen voortaan voorkomen. "En als dat lukt dan ben ik gewoon blij voor die kinderen en dan hoop ik dat ze een hele goede toekomst daarmee tegemoet gaan", aldus wethouder Maas.
De ouders van Pepijn juichen het Somerense initiatief toe, maar twijfelen of de aanpak van de gemeente lukt. Behalve als die de problemen bij de jeugd echt op tijd weet te signaleren. Deze maand staat er nog een groot GGD symposium en een bezoek van de staatssecretaris in Someren op de agenda. Uiteraard zal de weerbaarheidsaanpak van Someren hierbij besproken worden.