Urn met as van overleden vrouw in nieuw depot voor gevonden voorwerpen: 'Ik krijg er kippenvel van'
"De urn is gevonden in een plantsoen en hierheen gebracht," zegt beheerder Johan van den Boomen van het nieuwe depot aan de Vestdijk in Eindhoven. Familie wil de urn niet hebben of er is geen familie meer, denkt Van den Boomen. De urn blijft een tijdje staan. Daarna is het aan officiële instanties om de as te gaan verstrooien.
Een kunstbeen, een kluisDe medewerkers van de afdeling gevonden voorwerpen van gemeentes worden soms met de meest gekke dingen geconfronteerd. "Een kunstbeen, een kluis," zegt Cas Degen. Hij is van de website www.verlorenofgevonden.nl en komt een kijkje nemen in het Eindhovense depot. Een grote hal gevuld met vooral fietsen. En er staat een flatscreen. En een kinderwagen. Vrij nieuw. "Gevonden op het station", zegt Van den Boomen.
23 Brabantse gemeenten zijn aangesloten bij de website. De afgelopen jaren zijn er meer dan 110.000 voorwerpen gemeld op de site. In Brabant zijn de meeste voorwerpen in Tilburg geregistreerd, 1267.
Match"Doel is om een match te vinden," zegt Cas Degers. Volgens hem wordt de website flink bezocht. Sinds 2012 hebben gemeentes de taak om gevonden en verloren voorwerpen proberen terug te brengen naar de eigenaar. "Op de website kun je op gemeente zoeken, maar ook op trefwoord, bijvoorbeeld, zwarte tas."
In Brabant staan 1710 damesfietsen geregistreerd op de site, gevolgd door 763 herenfietsen, 368 sleutelbossen, 232 mobiele telefoons, 201 portomonnees. Elke week gaan de medewerkers van het depot de drie inzamelpunten in de gemeente af om de spullen op te halen. Dan blijven ze in het depot. Als de waarde onder de 450 euro ligt, blijft het voorwerp drie maanden staan. Is de waarde hoger, dan twaalf maanden. Daarna gaan de spullen naar de kringloop, worden geveild of vernietigd.