Video

Sander Meulepas uit Gemert gaat voor meerdere tienen voor zijn eindexamens: 'Dat moet wel lukken'

23 mei 2016 om 19:13
nl
De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar ze zijn wel heel belangrijk. Dat geldt ook voor de laatste week van de examens. Voor sommige leerlingen komt het er nog op aan die laatste dagen. Anderen weten eigenlijk nu al zeker dat ze geslaagd zijn.
Profielfoto van Koen Wijn
Geschreven door

Dat laatste geldt voor Sander Meulepas. Hij zit op het Commanderij College in Gemert op het vmbo. Zijn laagste punt waarmee hij de examens inging was een 7,9 voor Engels. Zijn hoogste? Een 9,5 voor natuur- en scheikunde (NaSk). En dat vak stond maandag op het programma. Sander was vastbesloten. Hij ging voor de 10.
[YouTube:body:https://youtu.be/XfbY2121VUs]
Vertrouwen in goede afloopIs dat ook gelukt? “Ik denk dat ik er goed uit ben gekomen”, zegt de 15-jarige Sander. “Ik had maar net genoeg tijd en hoop niet dat ik slordigheidsfoutjes heb gemaakt. Het ging best goed, dus wie weet.” Zijn docent Mark Biemans kijkt vol bewondering naar zijn getalenteerde leerling. “Het is zo uniek. Ik heb dit in de elf jaar dat ik les geef nog nooit meegemaakt. Ik denk ook niet dat ik dat nog vaker mee ga maken.”
Het laatste jaar groeide het vertrouwen van Sander dat hij hoog kon scoren. “Ik heb er het hele jaar hard voor gewerkt en als je dan met zo’n gemiddelde het examen ingaan, dan zou het jammer zijn als ik dadelijk niet die 10 op mijn eindlijst heb.”
[YouTube:body:https://youtu.be/aBuDNFnEKcE]
Nog meer tienen?Het is overigens niet de enige 10 die hij kan halen. Ook voor het examen wiskunde is een prooi. “Ja, daar moet ik wel een 10 voor kunnen halen”, zegt hij nuchter. Of en hoeveel tienen er op zijn eindlijst staan hoort Sander 16 juni. Dan is de uitslag van het examen. Maandag waren er ook andere examens, zoals aardrijkskunde voor het vmbo. Hieronder drie vragen uit dat examen om jouw kennis te testen. Daaronder staan de antwoorden.
1. In landen als Spanje en de Verenigde Staten komen veel verschillende klimaten voor. Nederland heeft maar één klimaat. Hoe heet dat klimaat?2. De invloed van de zee is één van de factoren die het klimaat bepaalt. Geef drie andere factoren die het klimaat bepalen.3. In 1989 en 1990 vestigden veel mensen uit het oosten van Duitsland zich in het westen van Duitsland. Geef hiervan de politieke oorzaak.
Antwoorden1. Gematigd zeeklimaat / maritiem klimaat / Cf-klimaat2. Breedteligging / hoogteligging (ten opzichte van zeeniveau) / gesteldheid van het oppervlak (land / water) / aanvoer van warmte en kou van elders door wind en water3. De val van het IJzeren Gordijn

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.