Video

4500 liter aan zoutzuur gelekt in Coca-Cola-fabriek in Dongen, vervuild water wordt nog weggepompt

26 mei 2016 om 13:53
nl
In de fabriek van Coca-Cola in Dongen is woensdagavond rond kwart voor twaalf 4500 liter aan zoutzuur gelekt. Inmiddels is de situatie weer onder controle, meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer is donderdag nog bezig om het vervuilde water weg te pompen. Het water wordt met tankwagens naar een recyclingbedrijf gebracht.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het lek ontstond in de waterkamer, een ruimte van ongeveer veertig bij vijftig meter waarin het mengen van siroop aan water wordt voorbereid. De duizenden liters zoutzuur zijn vervolgens in een grote opvangbak in dezelfde ruimte terecht gekomen.
Bij het lek zijn geen slachtoffers gevallen. Direct na de ontdekking van het lek werd alle afvoer naar buiten stilgelegd. Op die manier konden er geen schadelijke dampen vrijkomen, lichtte de Veiligheidsregio toe.
Veiligheid en productieprocesHet zoutzuur wordt gebruikt om filters te reinigen. Die filters zuiveren het bronwater dat ze in Dongen oppompen. "Het is een soort van schoonmaakmiddel", stelt een woordvoerder van de colafabriek. Zoutzuur is een zeer bijtende stof, kan brandwonden veroorzaken en problemen geven bij het inademen ervan.
Volgens de brandweer is er nooit sprake geweest van een gevaarlijke situatie voor omwonenden. Omdat het zoutzuur meteen werd verdund met water kon de concentratie van het zoutzuur snel worden verlaagd, aldus de Veiligheidsregio. Al rond één uur 's nachts meldde de Veiligheidsregio dat er geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten zijn.
De fabriek van Coca-Cola staat bovendien op een industrieterrein aan de rand van Dongen, 'ver genoeg van de woonwijken', aldus de Veiligheidsregio. Het lek heeft geen verdere invloed op het productieproces van het bedrijf. Alle werknemers van Coca-Cola in Dongen zijn donderdag weer aan het werk gegaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.