Tilburg, Eindhoven en Breda willen snel maatregelen giftreinen: 'Dit is onacceptabel'

27 mei 2016 om 14:42
nl
Het geduld van Brabantse gemeenten die aan het spoor liggen en de provincie raakt op. Dat zegt de woordvoerder van de gemeente Tilburg. Twee weken geleden hebben de betrokken gemeenten en de provincie nog een brief gestuurd naar staatssecretaris Sharon Dijksma waarin zij haar dringend verzoeken om actie te ondernemen.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

“Het gaat over de veiligheid van onze bewoners aan het spoor”, aldus de woordvoerder. “Dat heeft onze hoogste prioriteit, maar het moet ook de hoogste prioriteit van de staatssecretaris en de vervoerders hebben.”
Gisteren werd bekend dat veel meer gevaarlijke stoffen over het Brabantse spoor vervoerd worden dan is toegestaan. De regels worden niet nageleefd.
OnacceptabelDe gemeente Eindhoven vindt het onacceptabel dat de grens zo heftig overschreden wordt. "In deze tijd van informatietechnologie weten we normaal aan de voorkant wat er aan de hand is, dus eigenlijk is het heel vreemd dat we dat achteraf nu pas vast kunnen stellen", aldus de woordvoerder. De gemeente wil graag helpen om een systeem te ontwikkelen waarbij alle informatie realtime en vooraf beschikbaar is.
LEES OOK: Veel meer gevaarlijke stoffen op Brabantse spoor dan toegestaan, zware overschrijding regels
De gemeente Breda sluit zich daarbij aan. "Informatie over de ladingen van goederentreinen moet op orde zijn. Alleen dan kunnen we ons optimaal voorbereiden op een calamiteit. Alleen dan kunnen hulpdiensten - waaronder de brandweer - adequaat en doeltreffend optreden", laat een woordvoerder van de gemeete weten. "Als de informatie niet klopt is dat ernstig en baart ons dat zorgen."
Provincie bezorgdOok gedeputeerde Christophe van der Maat is bezorgd. "Het moet altijd glashelder zijn wat er in een wagen zit en vervoerders moeten zich aan de maxima van het Basisnet houden. Het is niet acceptabel dat veel te grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden vervoerd", schrijft hij in een reactie. "Ik roep het bedrijfsleven met klem op om zijn verantwoordelijkheid te nemen om gevaarlijke stoffen via de Betuweroute te vervoeren en de steden te ontlasten."
MaatregelenDe gemeente Tilburg wil vervoerders zich echt aan het maximum houden en dat er maatregelen genomen worden naar aanleiding van het onderzoeksrapport over de botsing van 6 maart 2015. Daarbij kwam de gevaarlijke stof butadieen vrij.
De gemeente wil onder andere dat er op meer plaatsen Automatische Treinbeïnvloeding verbeterde versie (ATB-Vv) wordt geïnstalleerd, waardoor treinen met gevaarlijke stoffen op belangrijke locaties niet harder dan 40 kilometer per uur rijden.
“Het gaat ons niet snel genoeg”, aldus de woordvoerder van de gemeente Tilburg. “Het mag allemaal wel wat kordater. We blijven er achteraan zitten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.