Kuikentjes van de visarend kunnen ieder moment uit het ei komen en boswachter kijkt toe

28 mei 2016 om 15:58 • Aangepast 21 november 2020 om 10:03
nl
Het is spannend in de Biesbosch. Ieder moment kunnen de eieren van het zeldzame visarendpaartje dat daar aan het broeden is uitkomen. Dat is een primeur voor Nederland: voorzover bekend heeft de visarend nog nooit in Nederland gebroed.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Boswachter Jacques van der Neut zit nog nét niet zelf op het nest. Wel tuurt ‘ie deze dagen afwachtend en gespannen door een telescoop naar de bomen. Op zo’n vijfhonderd meter van de openbare weg zit het visarendwijfje stevig op het nest. “Kijk, daar vliegt ook nog een sperwer. Maar daar zie je het kopje van de visarend”, zegt boswachter Van der Neut enthousiast aan de telefoon. “Sorry, er komen hier allemaal mensen langs.” Wandelaars en fietsers, die van de boswachter willen weten hoe het ervoor staat.
De visarend staat in ‘warme belangstelling’, vertelt Van der Neut. “En terecht ook. Het is echt heel uniek, het is voor het eerst dat visarenden in Nederland aan het broeden zijn. Dus dat vinden we ook wel echt heel erg spannend.” De kleine roofvogel overwintert in Afrika, maar kiest andere locaties uit om te broeden. De dichtstbijzijnde bekende broedgebieden zijn in Duitsland en Polen.
Het vrouwtje zit nu een dag of 34, 35 op het nest. Dat kan betekenen dat de eieren ieder moment uit kunnen komen, legt Van der Neut uit. “Volgens sommige boeken zou het nu moeten gebeuren, anderen spreken over een broedperiode van 39 dagen. We weten dus echt niet wanneer het gaat gebeuren.”

Wachten op privacy instellingen...

Het enige wat de boswachter wel durft te stellen is dat de eieren nog niet uitgekomen zijn. “Die jongen zijn zó klein, die zie je niet. Als ze geboren zijn, kan je dat herkennen aan het gedrag van de ouders. Maar zulk gedrag hebben we nog niet gezien.”
‘Zulk gedrag’, waar de boswachter het over heeft, houdt in dat het mannetje continu op en neer naar het water vliegt op vis te halen voor de jongen. Dat brengt het mannetje dan naar het vrouwtje, dat het nest blijft bewaken. Het vrouwtje hapt de vis dan op in hapklare brokken en voert de jonge visarend(en). “Hoeveel jongen er geboren worden is niet te zeggen. Dat kan er eentje zijn, maar ook twee of drie. Eerst maar eens afwachten of het ook écht gaat gebeuren.”
Andere vogels, zoals buizerds, staan erom bekend dat ze fel zijn in het bewaken van het nest en ook agressief kunnen reageren richting passanten. Bij de visarenden zal dat niet het geval zijn, weet Van der Neut. “Die vogels focussen zich echt volledig op de zorg voor het jong. Gelukkig zitten ze wel ver van de openbare weg, dat biedt rust.”
De omgeving is door boswachters afgezet met borden, die wandelaars moeten waarschuwen weg te blijven van het nest. Voor nu is het afwachten voor de boswachter. “Je kunt er donder op zeggen dat het snel gaat gebeuren, maar wanneer precies is de vraag. Ik blijf voorlopig nog wel volhouden hier.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.