'Van vreemde eend tot man van het volk', Friesland enthousiast over nieuwe burgemeester Eindhoven
“Ik denk dat de provincie Jorritsma wel gaat missen”, zegt Bakker over de beoogde burgemeester van Eindhoven. “Hij heeft echt als workaholic gewerkt, heeft zich er niet makkelijk vanaf gemaakt. Werkweken van zestig, zeventig uur waren geen uitzonderingen voor hem. In de zomer was hij bij alle sporten, zoals het Skutsjesielen. Dat deed hij echt met verve.”
ZIE OOK: 'Liever een verkeerde keuze dan geen keuze', John Jorritsma over 'zijn' Eindhoven
'Jorritsma is hier enorm gegroeid'“Hij heeft zich Friesland wel in korte tijd eigen gemaakt. Hoewel hij in Friesland geboren is, had hij in eerste instantie niet heel veel met de provincie. Maar hij is ook de taal gaan spreken, heeft zich snel en goed ingewerkt”, weet Bakker, die de commissaris lang volgde. “Zo is hij snel een bekend gezicht geworden in de Friese politiek.”
Dat Jorritsma geen ‘man van het volk’ zou zijn, zoals sommigen in Budel - waar Jorritsma eerder burgemeester was - zeggen, herkent Andries Bakker dan ook niet. “Ik denk dat hij in Friesland wel echt gegroeid is als man van het volk. Hij is wel een rasbestuurder, dus misschien had hij dat niet vanuit zichzelf. Maar hij heeft het zeker geleerd, Jorritsma is erg benaderbaar. Hij komt zeker anders terug naar Brabant dan hoe hij is vertrokken. Volgens mij heeft de Friese periode hem veel gebracht”, stelt Bakker.
Landelijke zichtbaarheid en netwerkToen Jorritsma net begon als commissaris in Friesland was een veelgehoord kritiekpunt uit de oppositie dat zijn lobby in Den Haag niet zo sterk was, weet Bakker nog. “Jorritsma kwam eigenlijk binnen als vreemde eend in de bijt”, beschrijft Bakker de beoogde burgemeester. “We waren gewend aan een Hans Wiegel of Ed Nijpels, types die carriere hebben gemaakt in Den Haag. Dat was Jorritsma niet toen hij uit Brabant vertrok.”
Maar in de loop van de jaren heeft hij dat netwerk wel opgebouwd, weet Bakker ook. Van die kritiek is nu in Friesland niets meer te horen. “Hij is landelijk erg zichtbaar geworden. Het is Leeuwarden gelukt om het project Culturele Hoofdstad 2018 - wat Brabant ook wilde hebben - binnen te halen. Daar heeft Jorritsma aan meegewerkt, daar is een succesvolle lobby voor gevoerd. Veel projecten zijn ook onder zijn leiding voltooid, zoals het Friese Merenplan.”
Opvallende maar logische stapHet komt maar zelden voor dat een commissaris van de Koning die functie verlaat om daarna burgemeester te worden. Toch snapt journalist Bakker die overstap wel van Jorritsma. “Hij heeft veel interesse in industrie en innovatie, daar is Eindhoven natuurlijk een grote in. Het bedrijfsleven liep hier ook echt met hem weg. Die sector past hem goed. Daarnaast vindt hij het ook een grote uitdaging om een stad als Eindhoven te besturen, met alle nationaliteiten en problematieken die erbij horen. Hij heeft ook meerdere projecten in Friesland afgerond, dus ik denk dat het hier klaar was voor hem.”
Bakker ziet naast het specifieke interessegebied van Jorritsma nog een reden waarom hij uit Friesland vertrekt. “Hij voelt zich jong en is erg gretig, maar twee van zijn drie kinderen wonen, inmiddels met hun kleinkinderen, in Brabant. Daarnaast is hij wel bijna zestig. Dus als je dan echt nog iets anders wil moet je dat wel gewoon nu doen.”