Video

Slimste wijk van Nederland komt in... Helmond

3 juni 2016 om 17:20
nl
Brandevoort-Noord wordt de wijk van de toekomst: een wijk die meer energie produceert dan verbruikt. Een wijk ook waarin bewoners geen auto's bezitten, maar auto's delen. Én een wijk waarin meer informatie over de bewoners wordt geregistreerd en gebruikt dan welke andere wijk dan ook.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Minimaal 1000 en maximaal 1650 woningen moeten er komen te staan in het gebied waar nu nog alleen mais en gras groeit. Een enorm project dus. Over anderhalf jaar moet de eerste schep de grond in.
Professor Elphi Nelissen van de Technische Universiteit Eindhoven is gespecialiseerd in duurzaam bouwen en daarom betrokken bij het enorme project. Op de TU/e laat ze een aantal voorbeelden zien van technieken die in Brandevoort-Noord toegepast zullen worden. [YouTube:body:https://youtu.be/BOgS36_9Mjk]Big BrotherNaast het toepassen van duurzame en innovatieve ideeën, wordt Brandevoort-Noord ook een wijk waarin veel meer data over bewoners wordt verzameld en gebruikt. Nelissen: "Denk daarbij aan informatie over wat je doet, hoe je je verplaatst of wat je eet. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat mensen ziek worden."
"Ja, Big Brother lijkt wel heel dichtbij te komen zo," geeft professor Nelissen toe. "Maar we zorgen er wel voor dat mensen kunnen kiezen aan welke delen van de experimenten ze mee willen doen en waaraan niet. Al komt er wel een bepaald basispakket waar je als bewoner voor open moet staan."
Reacties HelmondersDe Helmonders reageren wisselend op het nieuws over de slimme wijk die in hun stad gaat verrijzen. De één ziet het nog nauwelijks voor zich, de ander zou er wel willen wonen. Een groot deel van de Helmonders die wij spraken, vindt het idee in elk geval spannend.[YouTube:body:https://youtu.be/mUTCYGdc3bI]Google droomt al jaren van een eigen wijk om te experimenteren met duurzame technieken, zelfrijdende auto's en allerlei andere innovaties. Maar instituten als de Technische Universiteit Eindhoven en de Automotive Campus in Helmond krijgen dus zo'n wijk in hun achtertuin.
"Een biobased brug, energieproducerende gevels, slimme straatverlichting en allerlei andere technieken die nu misschien nog niet eens zijn bedacht kunnen we daar gaan proberen," vertelt Nelissen enthousiast. "Niet in een veilige testomgeving in een laboratorium, maar in een échte, levende wijk. Voor onderzoekers is dat natuurlijk een droom die uitkomt."
Afspiegeling van samenlevingIn tegenstelling tot het al bestaande deel van Brandevoort moeten er naast grote, dure koopwoningen ook betaalbare huurhuizen komen te staan. De slimme technieken zijn hier straks dus niet alleen beschikbaar voor de happy few.
"Het moet écht een afspiegeling worden van de Helmondse samenleving: Van arm tot rijk en van hoogopgeleid tot laagopgeleid, legt wethouder Paul Smeulders uit. "Mensen moeten wel met elkaar gemeen hebben dat ze in een duurzame wijk willen wonen en allerlei dingen met elkaar willen delen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.