Belgische verdachten bloedbad Hooge Zwaluwe: ‘Er zijn veel Nederlanders voortvluchtig’
Volgens de Belgen was ook de neef van verdachte Roy O. betrokken bij de ripdeal. Daar is echter geen bewijs voor. Er zijn volgens officier van justitie Paul Emmen geen concrete aanwijzingen dat er meer dan ‘de bekende zeven’ in het vakantiehuisje waren op het moment van de bloederige schietpartij.
Geen daders, maar slachtoffersBij de rechtszaak over de dubbele moord liepen de lezingen vrijdag uiteen. De Belgische verdachten beweerden geen daders, maar slachtoffers te zijn. De Nederlanders waren volgens hen van plan om de Belgen in het huisje van een partij coke én het geld te beroven en te vermoorden.
Tijdens de afspraak zouden de Belgen zijn overvallen door Nederlanders die verkleed waren als politieagent. De nepagenten zouden hen vast hebben gebonden met tie-wraps en hebben bedreigd met vuurwapens. “Mijn cliënten moest vechten voor hun leven”, zegt advocaat Guy Weski over verdachten Michel H. en Mohammed L. Sindsdien zouden ze in doodsangst leven en vrezen voor wraakacties.
‘Dat kan er bij mij echt niet in’Justitie acht het verhaal van hen en van drugscrimineel Samir T. ongeloofwaardig. ‘Hoe kun je immers als je met tiewraps bent vastgebonden en geen wapen hebt, een groep bewapende criminelen overmeesteren? Dat kan er bij mij écht niet in”, aldus de officier. Maar de verdachten blijven bij hun verhaal: zij wisten al vechtend te ontsnappen, en in alle tumult zijn Nadzak en Dalfour door anderen doodgeschoten. “Ik heb geen idee door wie, dat heb ik niet gezien”, zei Michel H. “Ik heb in het huisje alles gegeven: ik heb gevochten, met meubilair gegooid, alles. Maar ik heb niet geschoten. Brian en Muljaim leefden nog toen wij ontsnapten.”
Hevig getraumatiseerdDe Belgen zeggen hevig getraumatiseerd te zijn door de zware gebeurtenissen in het vakantiehuisje, dat overigens gewoon weer wordt verhuurd, met een nieuwe vloer, meubels en een lik verf. De officier van justitie betreurt dat ook hun families eronder lijden, maar zegt in alle eerlijkheid: “Dat zijn de consequenties als je je met dit soort dingen bezighoudt.”
Justitie stemde wel in met een reconstructie van de schietpartij, maar heeft er geen hoge verwachtingen van. De rechters moeten nog beoordelen of zo'n reconstructie er ook echt komt en willen een week de tijd om na te denken over de vrijlatingsverzoeken die de Belgische verdachten indienden.
Verklaring afleggenEén ding is in elk geval zeker: Samir T., die nu nog in België vast zit, wordt binnen enkele weken overgeplaatst naar ons land zodat hij bij de Nederlandse recherche een verklaring kan afleggen.
Naar de voortvluchtige Belgische verdachte wordt nog altijd gezocht.
ZIE OOK: Volop vragen rond dubbele moord Hooge Zwaluwe, verdachten blijven in de cel