Zomaar op een Bossche voorjaarsdag in 2016: 'Ik ben tot ridder geslagen!'
Her en der knapperen vuurtjes. Sommigen zijn omringd met balen strooi. Passanten kunnen er even rusten en zichzelf warmen aan de vlammen. Dat laatste is deze zaterdagmiddag niet echt nodig, want koud is het niet.
Geen keramische kookplaatOp andere vuurtjes wordt gekookt. Een dame met hoofddoek en lange rokken roert in een pan. Gesis, geknetter en een heerlijke lucht stijgen op. "Ik ben lamsvlees aan het braden en daar maak ik straks een stoofpot van. Ik weet zeker dat Jeroen Bosch dit ook at. Dit zijn allemaal recepten die rond 1500 ook al gekookt werden."
Het kookt net even wat anders dan de keramische kookplaat of de heteluchtoven, maar dan heb je ook wat. "Om te braden moet het vuur heet zijn. Stoven doe je op kolen. Straks snijd ik het lamsvlees en moet het nog een uurtje of twee stoven. En dan eten we het met ui en veel groene kruiden."
De nar en de scootmobielEen stukje verderop op de Parade staan tientallen mensen onbedaarlijk te lachen. In hun midden is zojuist een Middeleeuwse nar bij een bejaarde man op zijn scootmobiel op schoot gekropen. Scootmobiels, die waren er 500 jaar geleden nog niet. Maar volksvermaak, dat was er wel. En ook in 2016 lijkt dat nog prima te werken.