Bewoners bang voor 'grootste mestfabriek van Europa' bij woonwijk Oss, maken zich op voor verzet
Dat schiet in het verkeerde keelgat bij de bewoners van de wijk naast het industrieterrein. “Vorige week hebben wij via de krant vernomen dat er een mestverwerkingsfabriek wordt geplaatst”, vertelt Ronald, een van de bewoners uit de pas gevormde actiegroep. “Er is nul communicatie over geweest vanuit de gemeente.”
'Veel zorgen over overlast en risico'Hij maakt zich zorgen over de komst van de fabriek. “Wij zijn bang voor stankoverlast, gezondheidsrisico’s, veiligheidsrisico’s. De fabriek moet per jaar 500.000 ton aan mest verwerken. Daarmee wordt het de grootste van Europa. Er zijn zeventig vrachtwagens per dag voor nodig.”
In Landhorst is uiteindelijk na veel verzet vanuit bewoners door provinciebestuurder Anne-Marie Spierings besloten dat de fabriek daar niet op z’n plek zou zijn. Zij raakte er van overtuigd dat zo’n grote fabriek niet in een klein dorp thuishoort. De OOC-terminal is goed bereikbaar over water, weg en spoor en zou dus een goed alternatief zijn. Iets dat Ronald niet begrijpt: “Als je kijkt naar de locatie, tussen de woonwijken, is dat geen doen”, stelt hij.
Actiegroep mobiliseert wijkOp dit moment is Ronald aan het flyeren in de wijk. “Er zijn nu zo’n honderd mensen die samen met ons willen protesteren tegen de komst van de fabriek. Maar wat we vooral merken is dat bijna niemand dus weet dat die fabriek daar zou moeten komen”, zegt Gruntjes. Volgens hem reageren de mensen verbaasd en geschrokken.
Donderdag, als de gemeenteraad van Oss vergadert, wil de actiegroep inspreken. “We willen onze stem laten horen aan de gemeente. Er zijn zoveel rapporten die zeggen dat er grote gezondheidsrisico’s vastzitten aan zo’n fabriek, dat kan gewoon niet zo dicht bij een woonwijk. We willen de politiek duidelijk maken dat ze niet ‘ja’ moeten zeggen en dan later maar eens moeten kijken wat dat eigenlijk betekent.”
StrijdbaarDaarnaast heeft de actiegroep contact gezocht met de wethouder. Binnenkort volgt er een gesprek, verwacht Ronald. “Wij willen uitleggen waarom wij het niet zien zitten. De gemeente zal waarschijnlijk uitleggen waarom zijn het wel een goed idee vinden. Maar goed, in Landhorst zijn ze er ook zes jaar mee bezig geweest en hen is het ook gelukt. Wij zijn strijdbaar.”