Brabanders beginnen petitie voor groene stroom na vernietigend rapport Greenpeace
Vier op de tien gemeenten kopen geen goedgekeurde groene stroom, staat in een een onderzoek dat is uitgevoerd door SOMO.
De gemeenten hebben met het Rijk afgesproken dat ze vanaf 2015 groene stroom inkopen. Volgens Greenpeace moeten de gemeenten daar meer werk van maken en moet het systeem van de groencertificaten aangepast worden.
Na het bekend worden van dit bericht zijn burgers in verschillende gemeenten woensdag begonnen met een petitie. Op die manier willen ze hun gemeentebestuur oproepen voor groene stroom te kiezen. In Boxmeer, Tilburg en Den Bosch zijn al zulke petities gestart.
Kolenstroom167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Daartegenover staan 141 gemeenten die de klimaatcrisis wél serieus nemen; zij nemen stroom af van een groene energieleverancier.
"Als de SOMO-studie één ding laat zien, is het wel dat gemeenten weinig over hebben voor een gezond klimaat. Afgezien van de 141 voorlopers, doen veel gemeenten vooral iets voor de bühne", aldus Greenpeace.
Spotgoedkope en waardeloze certificaten"Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening", zegt Greenpeace.
Hoe groen is Brabant?Het onderzoek van SOMO is gebaseerd op informatie van TED en Tenderned en op een vragenlijst die de onderzoekers naar alle gemeenten hebben gestuurd.
Gemeenten die niet op tijd reageerden zijn op de kaart lichtgrijs gekleurd.
Om de duurzaamheid van de inkoop van stroom van overige 302 gemeenten in kaart te brengen hanteren de onderzoekers vijf verschillende categorieën. De categorieën groen, lichtgroen en geel worden daarbij als duurzaam beschouwd en oranje en rood als niet-duurzaam.
Groen -De vraag naar hernieuwbare energie wordt zowel door de stroomleverancier als door de inkoop van goede groencertificaten verhoogd.
Licht groen - De vraag naar hernieuwbare energie wordt in iedergeval door de gekozen stroomleverancier verhoogd.
Geel - De stroomleverancier stimuleert de vraag naar hernieuwbare energie niet, maar is er nog wel een mogelijkheid dat dit door de inkoop vangroencertificaten gebeurd.
Oranje - De stroomleverancier noch de groencertificaten stimuleren de vraag naar hernieuwbare energie.
Rood - De stroomleverancier stimuleert de vraag naar hernieuwbare energieniet en er zijn geen groencertificaten