De Baronie is er eindelijk uit: donderdag presentatie asielplannen
Voor de burgemeesters van Breda, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Oosterhout, Etten-Leur, Halderberge en Zundert lag de deadline voor het inleveren van hun asielplan op 15 mei. Omdat dat volgens hen niet haalbaar was, werd de deadline verlengd naar 'eind mei'. Ook die deadline werd niet gehaald.
Weerbarstig'De uitvoering is weerbarstig', gaf coördinerend burgemeester Paul Depla eerder aan. Nu zijn ze er toch uit, geeft een woorvoerder van de gemeente Breda aan Omroep Brabant aan. Donderdagavond worden de plannen aan de commissaris van de Koning uitgereikt en in het gemeentehuis gepresenteerd.
LEES OOK: De Baronie komt er niet uit: nog geen asielplan rondom Breda
De regio De Baronie moet in totaal 1087 asielzoekers opvangen en 906 vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten. Hoe ze dat gaan doen, staat in die plannen.
AllerlaatsteDe Baronie is de allerlaatste regio die de plannen inlevert bij commissaris van de Koning Wim van de Donk. Eind maart liet de commissaris aan alle gemeentes weten dat hij wil dat iedereen meehelpt aan de asielopvang. Hij gaf iedere gemeente hierdoor een eigen taak en in regio's mochten ze hierna samen kijken naar oplossingen voor het vluchtelingenprobleem.
De gemeente Breda vangt al vierhonderd asielzoekers op in de voormalige gevangenis De Koepel. Ook de gemeente Gilze en Rijen heeft een asielzoekerscentrum voor 1200 vluchtelingen. Deze aantallen worden echter niet meegeteld in de opvang die de regio nog moet realiseren.
'Te veel asielplekken in Brabant'Eerder kwam naar voren, uit onderzoek van Omroep Brabant, dat Brabant vrijwel de enige provincie is die rekening houdt met de komst van 93.000 asielzoekers naar Nederland. Brabant zoekt hierdoor, in vergelijking met andere provincies, veel meer opvangplekken. Iets wat niet nodig is, zegt statisticus Flip van Dyke.
LEES OOK: Opvang voor vluchtelingen die waarschijnlijk niet komen: ‘Ik hou me aan de opdracht van het Rijk'
“Het aantal is sinds september vorig jaar al zeven maanden op rij gedaald”, zegt Van Dyke die zich heeft gespecialiseerd in migratiecijfers. “Als je die trend doortrekt, dan komen we vele tienduizenden lager uit.”