Video

Dialect dreigt uit te sterven, 'maar met Dialectenfestival kunnen we eeuwig doorgaan'

12 juni 2016 om 19:16 • Aangepast 21 november 2020 om 09:41
nl
Diep van binnen weten de organisatoren van het Brabants Dialectenfestival heus wel dat ze met een verdwijnend verschijnsel pronken. Maar de liefde voor de streektaal zit zo diep dat Lieshout dit weekend toch weer bol stond van vooral muziek in het Brabants. En daar zaten zeker ook jonge muzikanten tussen.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Stein van de Ven en Job van Rooij komen ujt Aarle-Rixtel en zingen altijd in het dialect. "Dat is een bewuste keuze," zegt Job.

Wachten op privacy instellingen...

De jonge muzikanten groeiden allebei op in een omgeving waar nog veel dialect werd gesproken. "In Aarle-Rixtel leeft het dialect nog heel erg. Iedereen vindt het hartstikke mooi en daarom willen wij het verjongen en in stand houden. "
'Dialect wordt meer cultureel erfgoed'Toch ziet taalkundige Wim Daniëls. toevallig ook uit Aarle-Rixtel, ook een andere beweging. "In mijn schooltijd was het Brabants de moerstaal voor bijna alle kinderen in mijn klas," zegt hij. "Maar tegenwoordig geldt dat nog maar voor weinig kinderen." Wim Daniëls voorziet dat het Brabants uiteindelijk zal verdwijnen.
"Er zijn steeds minder mensen die het Brabants actief gebruiken in het dagelijks leven. Het wordt meer en meer cultureel erfgoed." Maar juist dat biedt weer hoop voor het Dialectenfestival meent hij. "Want dan kunnen we er een soort van museumdag van maken en dan kunnen we er eeuwig mee doorgaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.