Fort Oranje doet aangifte tegen burgemeester wegens machtsmisbruik na boete van 25.000 euro
Poppe-De Looff beboette de camping omdat Britse reizigers dagenlang illegaal op de parkeerplaats verbleven. Ze hadden daar geen elektriciteit en stromend water.
Eigenaren Cees en Jan Engel begrijpen niets van de sanctie. Volgens hen zou de burgemeester politie-inzet hebben geweigerd om de illegale kampeerders helpen te verwijderen. “We voelen ons gemangeld door de overheid”, laten ze weten in een uitgebreide verklaring.
ZIE OOK: Knevelarij volgens Wetboek van Strafrecht
TravellersFort Oranje raakte begin deze maand opnieuw in conflict met de gemeente, nadat vier Britse gezinnen illegaal op de parkeerplaats verbleven. Het ging om rondtrekkende gezinnen uit Manchester. Ze kwamen vrijdag 3 juni aan op het recreatiepark, maar werden wegens eerdere problemen en overlast geweigerd. Daarop zetten ze hun caravans op het parkeerterrein. Ze weigerden ondanks een waarschuwing van de eigenaar te vertrekken.
Een dag later kwamen er zelfs nog enkele caravans bij. Hierop schakelde Fort Oranje de politie in. Toegesnelde agenten adviseerden de eigenaren om de Britten opnieuw sommeren te vertrekken. “Dat deed ons personeel twee keer. Zonder resultaat”, aldus eigenaar Engel.
Een paar dagen later sommeerde Engel schriftelijk de Britse gezinnen het parkeerterrein te verlaten. Hij belde opnieuw de politie.
ZIE OOK: Illegale praktijken, gestolen auto’s, zware vervuiling: grote actie op omstreden camping Fort Oranje
'Kafkaiaanse situatie'De officier van justitie zou Engel toen hebben laten weten dat een eventuele actie vanuit de burgemeester moest komen. "Die weigerde na overleg met de officier politie-inzet. Wel legde ze ons een dwangsom op van 25.000 euro op als het bedrijf er niet voor zorgde dat travellers zouden vertrekken”, beklaagt de eigenaar zich.
Afgelopen zondag greep de politie in en werden de reizigers onder dwang verwijderd. “Dit was een Kafkaiaanse situatie. Aan de ene kant weigerde de burgemeester politie-inzet en belette dus dat de politie de travellers zou verwijderen, terwijl we zelf geen andere drukmiddelen meer hadden. Aan de andere kant legde ze - dit wetende - ons een dwangsom op”, aldus Engel.
Omdat de eigenaar het niet eens was met de dwangsom, nam hij advocaat Jeroen Pols in de arm. Die constateerde dat hier sprake is van knevelarij of een poging daartoe. “De burgemeester tracht aangeefster de som van 25.000 euro afhandig te maken zonder dat hiervoor een rechtens te respecteren belang bestaat,'' schrijft hij.[YouTube:body:https://youtu.be/uCwefF6ELxYI]