Moord op pasgeboren jongetjes en 49 andere meesterwerken van Roemenië naar Den Bosch
Als boegbeeld voor de expositie koos het museum voor een portret dat Jan van Eyck in pakweg 1430 schilderde van een man met een blauwe tulband. Het portret staat heel groot afgebeeld op de banieren aan de gevel van het museum maar is in het echt niet groter dan een flinke briefkaart.
HuwelijksaanzoekHet toont het gezicht van een man die een ring vasthoudt tussen de vingers van zijn rechterhand alsof hij op het punt staat zijn geliefde ten huwelijk te vragen. Bijna zeshonderd jaar nadat Van Eyck het maakte, is het nog steeds een bijzondere ervaring dit schilderij te bekijken.
Samuel von Brukenthal, ja inderdaad... het museum is naar hem vernoemd, was een grote kunstverzamelaar in de achttiende eeuw. Uiteindelijk klom hij op tot gouverneur van Transsylvanië. In zijn paleis in de Roemeense stad Sibiu bouwde hij aan een van de grootste kunstcollecties uit het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. In de loop der jaren wist hij ook de hand te leggen op een groot aantal Vlaamse en Hollandse meesters.
TrotsKenners wisten al langer van de collectie van het Brukenthal Museum maar in de Koude Oorlog bleef het lastig om te gaan kijken. Inmiddels heeft het museum al een aantal tentoonstellingen in West-Europa achter de rug, nu dus in Den Bosch. Adrian Luca van het museum: "We zijn trots op onze collectie en ook trots dat we die nu aan anderen kunnen laten zien".
In een grote vitrine in Den Bosch staat nu 'De Kindermoord in Betlehem' van Pieter Brueghel de Jonge. Het schilderij is een verbeelding van het bijbelverhaal waarin Herodes alle pasgeboren jongetjes laat vermoorden in de hoop dat hij zo ook van de pasgeboren Jezus af is die hij als een bedreiging ervaart.
Dik pak sneeuw in BethlehemHet grappige is dat Brueghel de kindermoord met heldere kleuren schildert in een duidelijk middeleeuws en West-Europees dorp waar ook nog eens een dik pak sneeuw ligt. Het is een schilderij waar veel op te zien is.
In oktober gaan de schilderijen weer naar Roemenië. Het museum wil de collectie dan een poosje in huis houden om het honderdjarig bestaan te vieren. Kortom, de expositie in het Noordbrabants Museum is een mooie gelegenheid om een reeks 'nieuwe' werken van grote meesters te bekijken.