Video

Zwembaddrama Reeshof in Tilburg: 60.000 euro boete geëist tegen gemeente

21 juni 2016 om 14:54 • Aangepast 21 november 2020 om 09:29
nl
Justitie in Breda heeft dinsdag zestigduizend euro geldboete geëist tegen gemeente Tilburg voor betrokkenheid bij het dodelijk ongeluk met een baby in zwembad Reeshof in Tilburg. Volgens de officier van justitie is de gemeente ernstig nalatig geweest met het onderhoud en is er sprake van dood door schuld en letsel door schuld.
Profielfoto van Schalkens Daisy, Robert te Veele
Geschreven door
Schalkens Daisy, Robert te Veele

In november 2011 raakte de vijf maanden oude baby Rosalie in het zwembad levensgevaarlijk gewond toen er twee luidsprekers van het plafond in het water vielen. Het meisje overleed korte tijd later. Haar moeder raakte gewond aan haar hoofd en been. Volgens justitie heeft de gemeente onvoldoende gedaan om de dood van het kindje te voorkomen. De gemeente was al sinds 2006 op de hoogte van de risico's.
LEES OOK: Ooggetuige drama zwembad Reeshof: ‘Ik zag baby Rosalie onder het bloed zitten’
Zes keer is de gemeente gewaarschuwd over roest op het kabels waar de geluidsbox aan vastzit. Al deze waarschuwingen leidde er niet toe dat er iets gebeurde. De gemeente kreeg ze van de officier van justitie hard om de oren. "Daar is alle aanleiding voor", zegt burgemeester Noordanus. "Dit heeft de gemeente echt fout gedaan. Dat is heel pijnlijk. Teveel bureaucratie en te weinig handelingsgerichtheid. Dat hebben wij pijnlijk moeten vaststellen."
'Schuld gemeente'Burgemeester Noordanus gaf eerder al toe dat het zwembaddrama 'de schuld van de gemeente' was. Op de vraag van de rechter waarom de aanbevelingen niet werden uitgevoerd, blijft de gemeente het antwoord schuldig.
"We zijn niet willens en wetens nalatig geweest", aldus de gemeentesecretaris dinsdag tegen de rechter. Volgens justitie heeft de gemeente de 'zorgplicht geschonden'.

Wachten op privacy instellingen...

Versnippering van kennisSinds 2009 werd het onderhoud binnen de gemeente centraal geregeld. Er werden werkopdrachten gegeven, maar die waren niet duidelijk genoeg. In totaal kreeg de gemeente vier offertes voor de vervanging van het ophangsysteem in het zwembad. In drie daarvan stond de vervanging van de verroeste bouten genoteerd. In de vierde niet meer. Die opdracht werd uitgevoerd.
Het ging mis door de versnippering van onder meer kennis en veiligheidsbesef binnen de organisatie. Gevolg was de bureaucratie. De gemeente zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen op de veiligheid te verbeteren.

Wachten op privacy instellingen...

'Zware dag voor nabestaanden'Familie van de overleden baby zijn dinsdag niet bij de rechtszaak aanwezig. "Voor de nabestaanden is het ongetwijfeld een zware dag", aldus burgemeester Noordanus in de rechtszaal.

Wachten op privacy instellingen...

Medewerkers van de gemeente Tilburg zijn ernorm geschrokken van het ongeluk. Ze vinden het verschrikkelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. De gemeente heeft veel contact gehad met de nabestaanden en heeft een vergoeding aan de familie betaald. Hoeveel dat is, wil de gemeente niet zeggen.
De ouders van baby Rosalie hopen dat de gemeente lering heeft getrokken, maar zijn daar pessimistisch over. Zo hebben ze tegen de officier van justitie gezegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.