Europarlementariërs bezoeken Brabant na klachten over toename vrachtverkeer door Vlaamse tolheffing
Het Beneluxparlement buigt zich over grensoverschrijdende pijnpunten, zoals de Belgische kilometerheffing voor vrachtwagens, die 1 april werd ingevoerd. Brabanders die bij de grens met België wonen, klagen net als gemeenten en politieke partijen over vrachtwagens die de Vlaamse tolheffing willen ontlopen.
ZIE OOK: Kamervragen CDA over de sluiproutes na tolheffing in België
De delegatie van het parlement bezoekt vrijdag een route waar het vrachtverkeer voor veel overlast zorgt. De parlementariërs ontmoeten burgemeesters, colleges en gemeenteraden van Chaam en Baarle-Nassau, en ook actiegroepen, buurtbewoners en verkeersbrigadiers.
De rol van het BeneluxparlementHet Benedeluxparlement heeft uitsluitend een adviserende rol, benadrukt woordvoerder Patrick Peremans. “Zie het parlement als een forum dat tot een grensoverschrijdende oplossing tussen Nederland en België probeert te komen.”
Hoewel het parlement niet beslissingsbevoegd is, kan het wel een standpunt innemen. “Dat standpunt kan dan worden geformaliseerd in een aanbeveling. Over die aanbeveling wordt binnen het parlement gestemd. Is er goedkeuring, dan wordt die aanbeveling de betreffende regeringen voorgelegd.”
ZIE OOK: ‘Duurste file wordt enkel duurder’: zorgen bij Breda en Tilburg over toename vrachtverkeer op A58
Het Beneluxparlement heeft 49 leden: 21 Nederlanders, 21 Belgen en 7 Luxemburgers. Het is een parlementair instituut van de Benelux, zonder beslissingsbevoegdheid. Van de elf parlementariërs die naar de grensstreek afreizen, komen er vier uit Nederland, onder wie Anouchka van Miltenburg (VVD) en Alexander van Hattem (PVV).