Van 5000 naar 2000, aantal varkensboeren moet omlaag

23 juni 2016 om 20:39
nl
Van de ongeveer 5000 varkenshouderijen in Nederland blijven er de komende jaren ongeveer 2000 over. Tenminste als het aan de Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) ligt. Wat de gevolgen voor de Brabantse sector zijn, is nog niet bekend. Het plan moet ertoe leiden dat de sector weer winstgevend wordt.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Met ruim 26.000 arbeidsplaatsen en een jaarlijkse productiewaarde van meer dan 8 miljard euro is de varkensketen een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. Op dit moment lijdt het grootste deel van de Nederlandse varkenshouders verlies door de aanhoudend lage prijzen en de relatief hoge kosten om het vlees te produceren.
De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) is enthousiast over het plan. "Het ademt ambitie en vernieuwing. Er staan waardevolle aankopingspunten in om de maarschappelijke waardering terug te krijgen", zegt Maarten Leseman van de ZLTO.
Holland VarkenIn het actieplan, dat een looptijd heeft tot 2020, staat dat varkenshouders meer gaan samenwerken met andere partijen in de keten, zoals slachterijen en supermarkten. Leseman noemt het een goede ontwikkeling, maar de tijdslimiet vindt hij niet belangrijk. "Het is geen voetbalwedstrijd die negentig minuten duurt. De tijdsdruk is goed, maar het is belangrijker dat de beweging op gang komt." Om het rendement te verbeteren komt de varkenssector met het nieuwe label 'Holland Varken' voor vlees dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen.
Voor de uitvoering van het plan is zo'n 200 miljoen euro uitgetrokken. Dat wordt geïnvesteerd door verschillende betrokken partijen. Staatssecretaris Van Dam ondersteunt de maatregelen uit het actieplan.
Uit het Europese steunpakket voor de agrarische sector is bijna 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onder andere het versterken van de markt, het verbeteren van de samenwerking in de keten, het ondersteunen van bedrijfsverplaatsingen en het stimuleren van investeringen in mestverwerking.
Stoppen zonder failliet te gaanDoor rechten en grond te verkopen kunnen varkenshouders die er slecht voor staan, stoppen zonder failliet te gaan. Zo vermijden ze een armoedeval, weet de NOS. Op sommige plaatsen in provincies kan er daarna worden uitgebreid, terwijl in de nabijheid van woonwijken en natuurgebieden, varkenshouderijen verdwijnen.
Dat hoeft volgens Leseman overigens niet te betekenen dat er meer megastallen komen. "De bedrijven worden dan wel groter, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de stallen ook groter worden." Het kan volgens de ZLTO'er goed zijn dat een bedrijf straks op meerdere plekken stallen heeft. De kosten van het project zullen voor een groot deel worden gefinancierd door de Rabobank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.