Bouwzeilen, aannemers en half Luyksgestel op het dak: dorp herstelt van noodweer
“Wat mij het meest opvalt zijn de daken”, zegt verslaggever Marjanka Oerlemans, die in het dorp is. “Er zijn zoveel daken met schade, met gaten, met mensen die aan het repareren zijn. Het lijkt haast alsof half Luyksgestel vrij heeft genomen om het dak te repareren.” En dat is nodig, want 800 van de 1100 huizen zijn beschadigd.
Het is net de PostcodeloterijWat Oerlemans ook opmerkt is de saamhorigheid die leeft in het dorp. “Iemand die ik net sprak vergeleek het met de Postcodeloterij. ‘Dan zijn er altijd een paar huizen in de straat die niet winnen, maar nu heeft iedereen prijs’, grapte hij. Ik hoor hier wel dat alle buren klaar staan voor elkaar. Kleinkinderen, buren, familie, iedereen helpt elkaar.”
Dat wordt bevestigd door mensen die Omroep Brabant spreekt in Luyksgestel. “Je hoeft het maar te vragen en men schiet te hulp”, zegt een vrouw. “Afgelopen donderdag was het amper droog of de buurman zat al bij ons op zolder om zeilen te spannen over de gaten.”
Drukte op de daken“Mijn man is dakdekker”, zegt een andere vrouw. “Vrijdag heeft hij vrij genomen om bij ons de schade te herstellen en in het weekend heeft hij ook flink wat mensen geholpen. Hij en z’n werkgever hebben het druk, deze dagen.” Men steekt de handen uit de mouwen in Zuidoost-Brabant.
Maandag was commissaris van de Koning Wim van de Donk in het getroffen gebied. Hij schrok van wat hij daar aantrof. “Een ramp is een groot woord, maar het is niet te groot voor wat er hier is gebeurd”, zei hij.
'Laten we elkaar helpen'Hij zou graag zien dat Brabanders gemobiliseerd worden om te helpen. “Er moet opgeruimd worden en we zijn zo goed om elkaar te helpen. Nu helpt de gemeenschap elkaar, maar misschien kunnen mensen uit andere gemeenten die vrij hebben ook wel helpen.”
Het zou een mooi gebaar zijn, vindt men in Luyksgestel. “Ik denk dat veel mensen wel willen, maar dat ze weinig kunnen doen. We hebben vakmensen nodig, die daken kunnen repareren. Maar er zullen mensen zijn met geen of een slechte verzekering, dan kan hulp heel welkom zijn.”
De vrouw vindt dat ze in ieder geval moeten zorgen voor elkaar in de regio. “De mensen die geen kostwinning meer hebben door deze storm”, zegt ze met brekende stem. De boeren, de tuinders. “Dat vind ik heel triest.”
In totaal loopt de schade door noodweer in Brabant in de honderden miljoenen. Alles over het noodweer en de gevolgen lees je op omroepbrabant.nl/noodweer.