Video

Strafrechtadvocaten: ‘Politie levert slecht rechercherwerk af in hennepzaken’

10 juli 2016 om 16:00
nl
Strafrechtgeleerden stellen dat de politie niet goed doorgraaft in hennepzaken. Er zou te veel worden vertrouwd op informatie van burgerinstanties en die gegevens zijn niet altijd even betrouwbaar.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

De strafrechtadvocaten waarmee Omroep Brabant sprak, twijfelen bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van blokmetingen van netbeheerders. Zo’n meting wordt gedaan over meerdere huizen en dan wordt gekeken naar afwijkende patronen in het energieverbruik.
LEES OOK: Hennepverdachten twee keer zo vaak op vrije voeten, justitie haalt bakzeil bij Brabantse rechter
Blokmeting ter discussie Wanneer een netbeheerder zoals Enexis een hoog energieverbruik meet, kan dat betekenen dat er ergens in dat blok een hennepkwekerij is. Maar het is niet altijd duidelijk in welk huis er precies iets aan de hand is. Dat heeft te maken met de grootte van een blok huizen.
LEES OOK: Foutje bedankt! Politie valt woning binnen van onschuldige verslaggever Omroep Brabant
In de praktijk kan het dus voorkomen dat de politie niet bij je buurman, maar in jouw huis binnenvalt. Strafrechtadvocaat Menno Buntsma omschrijft dit ook wel als een gevalletje ‘hitte bij de buren’.
Collega Peter Schouten herkent deze verhalen.
[youtube:body:https://youtu.be/jTJmVAAFSy4]
Met een half oog Naast een anonieme melding of blokmeting van de energiemaatschappij moet de politie zelf bewijs aanleveren bij de rechter. Dat zogeheten ‘opplussen’ wordt volgens strafrechtadvocaten niet altijd goed gedaan bij hennepzaken.
“De politie pakt te snel door en dat levert foutjes op”, zegt raadsman Mark Nelissen. Volgens Nelissen is de politie vooral bezig met de grote jongens en is er daarom voor kleine zaken minder aandacht. “Daar wordt maar met een half oog naar gekeken. Dat zou ook de cijfers kunnen verklaren. Als je niet goed door rechercheert, gaat de verdachte natuurlijk vrijuit.”
Sigaret met DNA Nelissen noemt als voorbeeld een van zijn eigen zaken. Daarin moest een van zijn cliënten voor de rechter verschijnen in een hennepzaak waarbij het politiebewijs alleen bestond uit een sigaret met DNA. De rechter heeft de man daarop vrijgesproken. "Geen alledaags verhaal, maar wel bijzonder", aldus Nelissen.
Reactie politie:“De conclusies die de strafrechtadvocaten verbinden laten we aan hen. Een onderzoek door de politie wordt onder leiding van een officier van justitie gedaan. Die bepaalt of en hoe een zaak voor de rechter gebracht wordt. Om die reden willen we als politie daar geen reactie op geven.”
“De rechter bepaalt of een verdachte (of verdachten) vrijgesproken worden. Hij houdt in zijn vonnis rekening met verschillende factoren. Voor een duiding van die cijfers moet Omroep Brabant dan ook bij de rechtbanken zijn.”
Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen geeft een kleine geschiedenisles over de rol van energiebedrijven.
[youtube:body:https://youtu.be/mo5Q8Sd2tJo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.