Tbs-kliniek Woenselse Poort kent megadossier vol incidenten: wapensmokkel, doden, geweld en drugs

11 juli 2016 om 14:31
nl
Tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven is weer eens negatief in het nieuws. Dat is zeker niet voor het eerst. Sterker nog, de instelling kent een enorme waslijst aan incidenten. Van omstreden liefdesaffaires tussen cliënten en medewerkers tot zelfdodingen, het smokkelen van wapens, drank en drugs en tbs’ers die weten te ontsnappen.
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

In 2015 werd al eerder een medewerkster van De Woenselse Poort ontslagen na een relatie met een cliënt. En in februari 2014 maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat er in De Woenselse Poort sprake was een een relatie tussen een tbs-patiënt en therapeut.
ZIE OOK: Relatie met gezochte tbs’er: einde carrière voor medewerkster kliniek De Woenselse Poort
Ook patiënten konden tegen de regels in seks met elkaar hebben. Uit een vertrouwelijk document dat Omroep Brabant in handen kreeg, bleek in juni 2015 dat zeker één patiënte zwanger is geworden en een kind heeft gebaard.
Dubbele zelfmoordIn februari van dit jaar werd een dubbele zelfmoord gepleegd in De Woenselse Poort. Bij de lichamen van de 52-jarige Fokko en zijn vriendin Angela Hoogeveen (26) werd een vuurwapen gevonden. Signalen dat het mis dreigde te gaan, zijn niet goed opgepikt.
Het binnensmokkelen van harddrugs en wapens in de De Woenselse Poort is al jaren kinderlijk eenvoudig, vertelden diverse betrokkenen destijds tegen Omroep Brabant. Er volgde een debat in de Tweede Kamer over de vele misstanden in de tbs-klinieken, het gevangeniswezen en jeugdinstellingen.
Verborgen cameraIn oktober 2011 wist onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, bekend van het SBS 6-programma Undercover in Nederland, binnen te dringen in gebouwen van de Grote Beek aan de Boschdijk in Eindhoven. Stegeman wist met een verborgen camera onder meer opnames in de tbs-kliniek te maken. De GGzE nam direct maatregelen om de toegangscontrole bij tbs-kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven te verscherpen.
Uit diezelfde opnames bleek wederom hoe makkelijk het zou zijn drank, drugs en wapens naar binnen te smokkelen via een openbaar café op het terrein van de GGzE-instelling.
SteekpartijDat de smokkel gevaren met zich meebrengt, mag duidelijk zijn. De tbs-kliniek werd weer eens met de neus op de feiten gedrukt toen een medewerker van De Woenselse Poort in augustus 2013 gewond raakte bij een steekpartij. De dader, een 26-jarige tbs'er uit Eindhoven, had bij een groepsactiviteit een stuk van een stanleymes afgebroken en meegesmokkeld. Drie medewerkers waren bij het geweld betrokken.
Volgens Fred Teeven, werd er niet genoeg opgetreden tegen agressie tussen patiënten onderling en het gebruik van drugs. Eind 2011 uitte hij, destijds als staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn zorgen in een brief aan de Tweede Kamer.
Tbs’ers ontsnaptDe afgelopen jaren zijn ook meerdere tbs’ers uit de tbs-kliniek in Eindhoven ontsnapt. Zo nam een 23-jarge man in 2009 de benen. In augustus 2012 was het weer raak. Een man, die een beveiliger neerstak nadat hij betrapt werd op winkeldiefstal, wist te ontsnappen. Het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de ontsnapping. De 41-jarige Algerijn werd uiteindelijk in Landsmeer (Noord-Holland) aangehouden door een speciaal team van de politie.  
Drugsgebruik tijdens teamuitje En of dit allemaal niet genoeg is, brachten ook acht medewerkers De Woenselse Poort in verlegenheid. In 2015 werden zijn op non-actief gezet vanwege het gebruik van cocaïne en speed op een teamuitje. Voor hen werd ontslag aangevraagd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.