Video

Twintig jaar na Herculesramp: 'Nog iedere dag in mijn hoofd'

14 juli 2016 om 23:58
nl
Twintig jaar is het nu geleden, maar voor Nathalie de Cloe uit Andel gaat er nog steeds geen dag voorbij dat ze niet terugdenkt aan wat er op 15 juli 1996 in Eindhoven gebeurde. Ze zat in het Herculesvliegtuig dat boven het Vliegveld van Eindhoven neerstortte en nagenoeg uitbrandde. Van de 41 inzittenden kwamen er 34 om het leven. Bijna alle slachtoffers waren leden van het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht, die terugkwamen van een concertreis in Italië. Nathalie bleef leven, maar ze verloor haar enige broer Eric.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Nathalie was 21 en net als haar broer nog maar net lid van het fanfarekorps van de Landmacht. "Zonder dat we het van elkaar wisten hadden we op dezelfde dag auditie gedaan en waren we allebei aangenomen." Na een korte militaire opleiding begonnen ze in Vught aan de orkestrepetities. "We waren heel blij dat we waren toegelaten. Samen spelen in het militaire orkest zorgde ervoor dat we meer naar elkaar toegroeiden." De concertreis naar Italië was hun eerste buitenlandse reis. "En voor mij de eerste keer dat ik vloog."
'Ik dacht nog: we staan in ieder geval aan de grond'Van de ramp herinnert ze zich dat het begon met het trillen van het toestel dat over de grond schoof: "Net alsof je in een achtbaan zit. Op een gegeven moment ontstond er achter in het toestel brand. Toen dacht ik nog: we zijn in ieder geval aan de grond, dus het is een kwestie van de deur openmaken en eruit stappen." Maar de deuren gingen niet open. "Op een gegeven moment kwam er een gat in de romp en daar ben ik naartoe gekropen."
De brandweer haalde haar zwaar verbrande lichaam uit het vliegtuigwrak. Dat gebeurde pas twintig minuten na het neerstorten van de Hercules. Hulpverleners wisten niet dat er behalve de vierkoppige bemanning ook nog 37 muzikanten van het fanfarekorps in het vliegtuig zaten. Door die communicatiefout begonnen ze eerst met blussen in plaats van reddingswerk. Het was niet de enige fout die in de loop der jaren onderwerp is geweest van veel onderzoeken. De rampenbestrijding is sindsdien op veel fronten aangepast.
ZIE OOK: Nieuw monument Herculesramp is klaar: grote letter H komt bij Stadhuis
'Hoe is het met Eric?'Nathalie werd na de ramp maanden in slaap gehouden in het brandwondencentrum omdat de pijn anders niet te verdragen was. Pas toen ze daarna in het ziekenhuis lag durfde ze die ene vraag te stellen: "Hoe is het met Eric?". Daar hoorde ze van zijn overlijden. Hij was al begraven toen zij nog in coma werd gehouden.
Broer en zus, ze deelden een passie voor muziek. "Ik speelde een jaar na de ramp alweer met de fanfare van Andel op het Wereld Muziekconcours." Ondanks de littekens en haar handen die ze moeilijk kon bewegen haalde Nathalie haar conservatoriumdiploma. Ze hoopte daarna weer te kunnen gaan spelen in een militair orkest, maar tot haar frustratie is dat nooit doorgegaan. "Om bureaucratische redenen of wat dan ook is het steeds afgewezen."
Muziek als therapieDe muziek hielp haar om na de ramp in 1996 weer verder te kunnen. Ze speelt weer in de fanfare van Andel en sinds kort ook in de brassband waar haar broer lid van was. "Zijn foto's staan nog in het repetitielokaal, er zijn daar nog mensen die met hem samen hebben gespeeld. Als ik daar ben is het net alsof ik even bij hem op bezoek ben."
"Het leven loopt zoals het loopt," zegt Nathalie op de vraag hoe ze na de ramp haar leven weer oppakte. "Ik weet ook wel dat ik geen jeugd heb gehad zoals anderen met uitgaan en zo. Maar er zijn genoeg mooie dingen gebeurd, bijvoorbeeld dat ik moeder ben van vier kinderen en dat ik muziek mag maken in de Andelse fanfare."
Andel heeft haar geholpen, zegt ze, alle steun die ze kreeg uit het dorp heeft haar gesterkt. "Dit is mijn basis, hier kennen ze mijn verhaal." En dan voegt ze daar aan toe dat ze het buiten het dorp nog steeds moeilijk vindt om  zichzelf met al haar littekens te laten zien.
Nieuw monumentHet is vrijdag precies 20 jaar geleden dat een Herculesvliegtuig neerstortte op Eindhoven Airport. 34 mensen kwamen om het leven. Vrijdag wordt een tweede monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dat komt achter het stadhuis. Volgens initiatiefnemer Tjerk Langman is er behoefte aan een tweede, openbaar monument, omdat het eerste op een afgesloten militair deel van de Vliegbasis staat en niet altijd en voor iedereen toegankelijk is.
"Ook hulpverleners hebben behoefte aan herdenken, aan een openbaar monument. Vrijdag om 14.00 uur is de onthulling achter het stadhuis. Het gaat om een 2 meter 10 hoog monument in de vorm van een H. Links staan de namen van alle slachtoffers, in het midden een gedicht en op de rechterkant een grote vleugel", vertelt de initiatiefnemer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.