Defensie onderzoekt rommelen met geld op Vliegbasis Eindhoven: 'Als het klopt is het ernstig'

13 juli 2016 om 15:15
nl
De Nederlandse Officieren Vereniging, de NOV, is de enige militaire vakbond die bekend is met het onderzoek naar mogelijke fraude bij Vliegbasis Eindhoven. De andere vakbonden moesten uit de media vernemen dat de Koninklijke Luchtmacht ernstige financiële schendingen grondig aan het onderzoeken is. Hierbij wordt ook de rol van hoger geplaatst personeel onder de loep genomen.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel/Hans Janssen
Geschreven door
Sebastiaan Quekel/Hans Janssen

Ruud Vermeulen zegt dit. Hij is voorzitter van de NOV en wil er verder inhoudelijk niet op ingaan, omdat 'onze steun hierin gevraagd is', zo meldt hij desgevraagd. Het personeel van Vliegbasis Eindhoven is woensdag ingelicht. De meldingen werden gedaan direct na het aantreden, begin vorige maand, van de nieuwe kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan.  
'Ernstige misstanden'“Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden. Daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken'', aldus de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan, in een verklaring. Ze trad begin juni aan. Op Vliegbasis Eindhoven worden onder meer militaire transporten verzorgd.
"Direct na de installatie van kolonel Boekholt is een aantal meldingen van integriteit binnengekomen", zo meldt een woordvoerster van de Koninklijke Luchtmacht. "Dan moet u niet denken aan billen knijpen, maar aan financiële zaken op de vliegbasis die ernstig genoeg zijn om onderzocht te worden. Dit gaan we eerst zelf doen."
Onderzoek duurt enige tijd"Mocht er sprake zijn van strafbare feiten en reden voor aangifte, dan wordt ook de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld. Het is me niet bekend hoeveel collega's zaken hebben gemeld die niet acceptabel zouden zijn. U kunt ervan uitgaan dat het onderzoek grondig zal zijn en enige tijd gaat duren."  
VBM nog niet benaderdJean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger- en Militairpersoneel (VBM), moest het onderzoek via de media vernemen. "Ik ben nog niet door leden benaderd. Mocht dit wel het geval zijn, dan proberen wij hen bij te staan", aldus Debie.
Hij kan slechts gissen naar de zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. "Denk dan aan overtredingen bij toelages, reisdeclaraties, gelden voor vliegers als ze naar het buitenland gaan of vergoedingen voor leden van de medezeggenschapsraad." Ook de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) en de christelijke vakbond ACOM waren tot woensdagmiddag niet op de hoogte van de mogelijke fraude.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.